keskiviikko 30. maaliskuuta 2022

Inkeriläisten mailla

 Helena Miettinen & Aune Kämäräinen: 

Inkeriläisten mailla 

kustantaja: Reuna 


Mielestäni on valtavan mielenkiintoista tuntea oma historiansa. Minun juureni ovat Vienan Karjalassa, ja puolisollani ja näin myös pojallani on inkerinsuomalaiset juuret. Siksipä halusin ehdottomasti tutustua aiheeseen, josta en aiemmin tiennyt juuri mitään. 

Inkeri on Pietarin ympärillä oleva historiallinen alue, jota kutsuttiin Inkeriksi jo ennen inkerinsuomalaisia. Kartasta sitä ei löydä. Koskaan se ei ole ollut itsenäinen alue. 

Inkeriläisten mailla - matkaopas johdattaa alueen historiaan ja kulttuuriin. Tutuksi tulevat niin paikkakunnat rakennuksineen, nähtävyyksineen, tarinoineen ja maisemineen. Kirjassa on paljon kuvia nykypäivän Inkeristä. 

Inkerinsuomalaisten historia alkaa 1600-luvun alusta. Alueena Inkeri on ollut aina monikulttuurinen, mutta inkerinsuomalaiset säilyttivät silti kielensä (suomi) ja uskontonsa (luterilaisuus) satojen vuosien ajan. 

Inkeriläisten mailla on hyvin kattava opas, pienetkin kylät on merkitty tarkoin sijaintitiedoin. 


Päivi Taussi: Katrin kahdet kengät

kustantaja: Reuna


Mielestäni asioihin on helpoin perehtyä tarinoiden kautta. Tarinoiden ei tarvitse olla edes totta, jotta voimme ymmärtää, millaista jokin on ollut. 

Päivi Taussin romaani on faktojen päälle rakennettu kertomus hänen mummonsa Katrin vaiheista. Välissä Taussi kertoo tiedon etsimisestä, muistikuvistaan ja siitä, että kaikki ei varmaankaan mennyt oikeasti niin, kuin hän tarinassa kertoo.

Kirjassa Katri lähtee kahden veljensä kanssa Inkeristä Suomeen, pakoon mahdollista pakkosiirtoa tuntemattomaan (Inkeriläisiä pakkosiirrettiin esimerkiksi Siperiaan). 

Mielestäni kirjassa on mielenkiintoisinta tarina siitä, kuinka asettuminen uuteen maahan kävi. Mistä löytyy asunto, mistä rahaa elämiseen? Miten suomalaiset suhtautuvat pakolaisiin? Millainen yhteiskunta tuohon aikaan oli?  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina! Kiitos!