torstai 5. elokuuta 2021

Käyttöopas aikuisuuteen


 Stefan Enberg: Omilleen 

Käyttöopas aikuisuuteen 


kustantaja WSOY


Tämä kirja on sille, joka on juuri muuttamassa omilleen. Kun lopultakin saa itse päättää asioistaan, ja on niistä myös vastuussa. Siinä hetkessä kaikki on nimittäin mahdollista. Elämästyä voi tulla mahtavaa - jos vain tekee fiksuja valintoja. 


Aikuisen elämä voi tuntua nuoresta tylsältä (ja usein se sellaista onkin). Sen ei kuitenkaan tarvitse olla tylsää! Yhtä aikaa on mahdollista olla vastuullinen ja tehdä kivoja juttuja. 


Aikuistuminen tarkoittaa sitä, että tajuaa yhteiskunnan pyörivän vain yhteistyön avulla. Aikuisilla on siis velvollisuuksia. Mutta velvollisuuksi aon myös itseä kohtaan, ja ne vasta ovatkin tärkeitä! Jokaisella on vain yksi elämä, eikä kukaan muu tule tekemään sinua onnelliseksi, se on jokaisen saatava itse aikaan. Siihen tämä kirja johdattaa. 


Aikuisuudessa ei ole kyse siitä, että voisi koko ajan tehdä sitä, mitä haluaa. Hyvillä valinnoilla haluamiaan asioita voi kuitenkin tehdä enemmän kuin jos on tehnyt huonoja valintoja. 


Kirjassa puhutaan toki paljon käytännön asioista, kuten rahasta , ihmissuhteista, työnteosta, vakuutuksista, kotitöistä ja muista aikuisen elämään liittyvistä seikoista. Kirjasta löytyy esimerkiksi vinkit hyvän työhakemuksen tekemiseen sekä työhaastatteluun. 


Kirja on kirjoitettu nuoren näkökulmaan sopivaksi, tosin siinä on aika paljon asiaa. 


Erityisesti pidän siitä, että Ekberg muistuttaa kriittisen ajattelun tärkeydestä heti alussa. Jos et tiedä kuka olet ja mistä pidät, päädyt osaksi suurta laumaa, joka ajattelee ja tekee niinkuin muut sanovat. On vastuutonta haahuilla virran mukana ajattelematta sitä, mitä oikeasti haluaisi tehdä. 


Muutama ohje hyvään elämään: 


Älä jätä tavaroita vääriin paikkoihin. Näin ei synny epäjärjestystä, eikä tarvitse siivota niin usein. 


Suunnittele ruokalista, ja valmista itse ruokasi. Säästät rahaa ja tämä on terveellisempääkin. 


Pidä huoli raha-asioistasi. Säästä ja sijoita. Älä osta osamaksulla, äläkä osta tarpeetonta. Pidä kirjaa tuloista ja menoista. 


Pidä huoli terveydestäsi. (Älä tupakoi. Syö terveellisesti. Harrasta liikuntaa.)


Pidä huoli omista asioistasi, kukaan muu (esim. yhteiskunta) ei tee sitä puolestasi. 


Etsi työ, jossa viihdyt. 


Ole kiitollinen. Älä vertaa itseäsi muihin. 


Elämä ei ole reilua tai epäreilua. Se vain on. Vastuu päätöksistä on sinulla itselläsi. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina! Kiitos!