tiistai 9. kesäkuuta 2020

Ei enää roskia


Otso Sillanaukee: Zero waste - jäähyväiset jätteille

Olet ehkä nähnyt netissä juttuja siitä, että jotkut saavat sopimaan koko vuoden roskansa pieneen lasipurkkiin. (Ei muuten onnistu minulta.)

No, sellainen lasipurkkityyppi on Otso Sillanaukee. Hän huomasi, ettei kierrättäminen yksin riitä (vaikka se tärkeää onkin). Ja jos et jaksa kierrättää lainkaan, silloin vasta jätteen välttely onkin tärkeää. 

Tuotamme jokainen keskimäärin 500 kg kaatopaikkajätettä vuodessa. Aivan järjetön määrä! Tähän kuluu hirmuinen määrä materiaalia. Ja minne ne kaikki roskat oikein sopivat? 
Kirjassa käydään koko koti järjestyksessä, ja jokaiseen tilaan Sillanaukee on tehnyt pitkän vinkkilistan, jonka avulla roskattomuus on helpompaa. 

Nollahukkaelämäntyyli ei vaadi mitään outoilua tai hippeilyä. Se säästää aikaa ja rahaa, eikä aloittaminen ole vaikeaa. Idea on yksinkertainen: Kieltäydy turhasta tavarasta, korjaa rikkinäiset ja keksi uusia käyttötapoja. 

Roskattomuus on vaikeampaa lapsiperheessä, tai jos asuu pikkuisenkin kauempana Helsingin keskustasta. Jotain voimme kuitenkin jokainen tehdä. Ja kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla. Aloita vaikka seuraavista. 


Viimeinen kohta on todella tärkeä: Jos vain laittaa tavaraa kiertoon, eikä kukaan osta niitä käytettyjä tavaroita, kierrättäminen on turhaa. 

ps. Kun kirja on kiertänyt kaikilla, ja on jo aivan rikki, sen voi kompostoida! 
4 kommenttia:

  1. Tuo on kyllä tosi mahtava kirja!! Inspiroiva!! En mielestäni hirveemmin turhuuksia ostele, mutta kyllä kiristämisen varaa siltikin aina on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on mielenkiintoista, kuinka ajattelu menee koko ajan eteenpäin. Jossain vaiheessa tuli tosi paljon kierrätysjuttuja, mutta nyt törmään koko ajan enemmän tähän nollahukka-ajatukseen. Paljon olisi vielä tekemistä, mutta aloittaa voi pienestä.

      Poista

Kommentti ilahduttaa aina! Kiitos!