torstai 17. lokakuuta 2019

Vahingonilon viisausTiffany Watt Smith: Vahingonilon viisaus

Miksi muiden epäonni naurattaa? 

kustantaja Atena

Kirja niille, joista joskus tuntuu hyvältä, kun muista tuntuu pahalta. Ja niille täydellisille ihmisille, joista näin ei tunnu, jotta he ymmärtäisivät miksi muista näin tuntuu. 

Saksassa tutkittiin muutama vuosi sitten, että vihollisen epäonnistuminen hymyilyttää enemmän kuin oma onnistuminen. 

On ihan ok tuntea iloa ärsyttävän sukulaisen epäonnesta. Yleensä se kertoo tosin omasta kateudesta tai alemmuudentunteesta. Vahingonilon taustalla on myös oikeudenmukaisuuden kaipuuta ja tekopyhyyden halveksuntaa. 

Muiden epäonnistuminen lievittää kateuden ja vajavaisuuden tunteita, ja hetken ajan on mahdollista tuntea paremmuutta. 

Vahingonilon viisaus on tietokirja, josta selviää että ihmiset nauttivat, kun paha saa palkkansa. Oikeuden toteutuminen saa meidät tuntemaan tyydytystä. 

Omat saavutukset tuntuvat paremmilta jos muut epäonnistuvat. Monissa tutkimuksissa on osoitettu, että olemme onnellisempia silloin kun muilla ympärillämme menee heikommin kuin itsellämme. Omaa elämänlaatua arvioidaan vertaamalla sitä muihin. Vertailu saa usein tuntemaan itsensä huonommaksi. 

Yleensä vahingonilo on harmitonta. Kaikki epäonnistuvat joskus. Jos tunnet vahingoniloa, mieti, kadehditko henkilöä, jonka vastoinkäymisistä iloitset? Saako tuo henkilö sinut tuntemaan itsesi riittämättömäksi? 

Jos taas joudut vahingonilon kohteeksi, sinulla ehkä on (tai oli) jotain, mitä muut haluavat. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina! Kiitos!