maanantai 7. lokakuuta 2019

Syksy puutarhassa


Vaikka kesä on suosikkivuodenaikani lämmön puolesta, syksy tulee hyvänä kakkosena kauneutensa takia. Ulkona on kaikkein kauneinta syksyllä. Värit ja sienet ja marjat! Ilman kirpeyskin on ihanaa. 

Syksy olisi vielä ihanampi, jos olisi puutarha. Meillä ei oikein ole puutarhaa, yksi omenapuu ei vielä sellainen ole. Muut puut ovat vielä ihan pieniä, keväällä istutettuja. Ne ovat valmiita vasta vuosien päästä. 

Rakastaisin puita. Olisi ihanaa, jos pihalla olisi kaikkia erilaisia hedelmäpuita. Kukkapenkeistä en juurikaan välitä, koska niitä pitää kitkeä, ja kitkeminen on todella tylsää. Mieluummin olen ilman kukkia. Tai jos kukat pärjäävät omillaan, niin silloin saavat toki kasvaa. 

Onneksi on edes jotain pihalla. Yksi omenapuu on parempi kuin ei lainkaan omenapuuta. Kaipaisin kyllä näkösuojaa tielle ja naapureihin, varsinkin kun sellainen näkösuojapuu aiemmin oli. Ehkä jokin nopeakasvuinen köynnös toimisi, tai jokin muu. Tarvitsen ehkä puutarhasuunnittelijaa. 

Merja Naroma: Puutarhatuliaisia

Ulkomailta ideoita omaan pihaan

kustantaja Reuna

Rakastan matkoilla erilaisia puita ja kasveja talojen lisäksi. Jo lapsena kuvasin Helsigissä käydessäni puita, sillä Pohjois-Suomessa ei kasva kuin kuusia, mäntyjä ja koivuja. Tämä kirja on niille, jotka haluavat tuoda omaan pihaansa palan matkalta. 

Puutarhatuliaisia esittelee ideoita ja käytännön ohjeita suuren kuvamäärän ja kasviehdotusten kera siihen, kuinka ulkomaiset puutarhatunnelmat saadaan Suomessa toimiviksi. 

Itse pidän puutarhan hoidossa eniten haaveilusta, ja tämä kirja sopii haaveilijallekin, mutta multasormi saa toki kirjasta enemmän irti. Onneksi me haaveilijat saamme nauttia niiden pihoista, joilla on mielenkiintoa kitkeä ja kuoputtaa. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina! Kiitos!