keskiviikko 11. syyskuuta 2019

Kun tavarat ovat paikoillaan, ne löytyvät heti

Löysin toisenkin vanhan, mutta mielestäni hyvän postauksen. Edellinen vastaava löytyy täältä: Näin meillä pysyy järjestys

 * 

Olen todellinen rutiinien ystävä. Mielestäni ne helpottavat elämää niin paljon, että olen luonut perheellemme useita rutiineja. Rutiineista kirjoitan pian toisen postauksen, tässä keskityn siihen, missä säilytän tavaroita, ja miksi. 

 Kun tavarat ovat siellä, missä niiden pitääkin olla, ne löytyvät heti. 

Meillä on jokaiselle tavaralle paikka. Tavarat laitetaan paikalleen heti, kun niitä on käytetty. Lisäksi tavaroiden paikat ovat loogisia. 

Esimerkkejä: 

Kun tulen töistä kotiin, lasken laukkuni eteisen pöydälle. Sen paikka on siinä. Kotiavaimet kuuluvat laukun sisälle, jonne laitan ne heti avattuani oven. Myös rahapussi kuuluu laukkuun. Minulla on vain yksi käsilaukku, joten sinne kuuluvat tavarat ovat aina tallessa (ja mukana). 

Saksia tarvitaan monessa paikassa. Yhdet on lääkekaapissa, koska siellä on leikattavaa laastaria. Lapsilla on omat sakset huoneissaan. Keittiössä on ruuanlaittoon liittyvät sakset ja toiset yleissakset kynä-saksilaatikossa. Käsityötarvikelaatikossa on omat saksensa.

Ulkovaatteille on tarpeeksi tilaa. Lapsille on naulakot sellaisella korkeudella, että he yltävät itse laittamaan takit paikoilleen. Kenkiä ja vaatteita ei ole liikaa. Jokaiselle on oma laatikko, jonne pipot ja hanskat voi laittaa. 

Liian pienet vaatteet kerätään sitä mukaa pois, kun ne huomataan. Lisäksi kaikki vaatteet käydään läpi aina vuodenajan vaihtuessa. Rikkinäiset poistetaan myös heti, kun huomataan. Vaatteita ei ole liikaa. 

Säännöllisin väliajoin järjestän kaikki kaapit ja laatikot. Aina sitä poistettavaa tavaraa löytyy. Kun yksi kierros on tehty, onkin aika aloittaa alusta. Tästä kirjoitan myöhemmin tarkemmin. 

Lapset ovat oppineet, että kaikenlaisia höpötyksiä ei kannata ostaa. Ostetaan mieluummin jotain kalliimpaa ja järkevämpää harvemmin. Tai käytetään raha elokuvaan, kahvilaan tai muuhun vastaavaan kivaan. Myös lastenhuoneissa kaikille tavaroille on paikkansa. Lapset oppivat hyvin pieninä laittamaan tavarat paikoilleen.

Joku voisi kuvitella, että astiamme ovat ihan hullussa paikassa. Lasit ja lautaset ovat nimittäin alakaapissa. Välillä on vähän tympeä kumarrella, mutta nuorin ei muuten saisi otettua itselleen astioita. On kuulkaa paljon kivempi kumarrella silloin kun haluaa, kuin nostella astioita vähän väliä (ja juuri silloin, kun on kääriytynyt viltin mutkaan sohvalle). 

Se ongelma tässä on, että jos jokin tavara ei jostain syystä ole siellä, missä sen pitäisi olla, en todellakaan tiedä, mistä sitä voisi etsiä. Onneksi näin käy erittäin harvoin. 


4 kommenttia:

 1. Mikä ihana postaus! Olen samanlainen rutiinien rakastaja ja kaikelle on paikka. Tiedän jokaisen tavaran sijainnin ja jos joku jotain tarvii, tiedän yleensä aina mistä sitä voi etsiä. Ja käyn myös läpi vaatteet kausien vaihtuessa eikä vaatteita ole liikaa jne. Meillä on lähes kaikki astiat yhdessä matalahkossa kaapissa, lasit vain tiskikaapissa. Tykkään niin paljon tällaisista asioista!! Elämä todella on helpompaa, kun tavaraa on vähän ja kaikelle on paikka! Myös siivous on helpompaa.

  Hmmm... Alkoi kyllä tehdä mieli kaivella kaappeja, josko olis jotain pientä karsittavaa jälleen... Ei meillä periaatteessa turhaa kamaa ole, mutta silti joka kerta jotain pientä kuitenkin löytyy. Ja toki monta asiaa on, mitä itse en välttämättä tarttis tai säästäis, mutta joku muu tarvii.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Heli! Tästä aiheesta on nyt tulossa pari muutakin postausta lähiaikoina! (Suosikkiaiheeni!)

  Kummallista kyllä, vaikka järjestän kotia jatkuvasti, koko ajan kaikkea turhaa tai poistettavaa löytyy. Aloitan kohta uuden kierroksen, pääsettekin mukaani kodin raivaukseen ja ehkä joku lähtee mukaankin!

  VastaaPoista
 3. Meilläkin on astian alakaapeissa, tai oikeastaan vetolaatikoissa. Minusta ne ovat itsellekin helpommin käsillä siten. Yläkaapeissa on kahvikuppeja ja jälkiruoka-astioita, joita lapset eivät yleensä tarvitse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vetolaatikot olisivat kyllä hyvät. Niihin sopisi enemmän tavaraakin, nyt kaappien takaosa on tyhjillään hankalan sijainnin takia. Jos elämän voi tehdä helpommaksi, teen. Itselleni ja lapsille.

   Poista

Kommentti ilahduttaa aina! Kiitos!