keskiviikko 15. toukokuuta 2019

Toukokuun kirjavinkit - Oppitunteja onnellisuudesta


Laurent Gounelle: Sinä päivänä opin elämään 

Jonathan on vakuutusmyyjä. Hän työskentelee samassa firmassa ex-vaimonsa kanssa. Kolmas yhtiökumppani haluaa ostaa Jonathanin ulos firmasta. 

Ryan tarkkailee ja kuvaa naapurustonsa ihmisiä salaa. 

Jonathan tapaa ennustajan, joka kertoo Jonathanin kuolevan. 

*

Kirja kertoo onnellisuudesta. Jonathanin Margie-täti puhuu pitkään onnellisuudesta - tämä kohta kannattaa lukea, vaikke kirjaa muuten lukisikaan. Maailma tarvitsee enemmän Margie-tätejä. Suvi Ratinen: Matkaystävä 

Takana on lapsuus lestadiolaisessa perheessä ja yhteisössä. Elämä nyt, ilman tuttuja sääntöjä on välillä vaikeaa, varsinkin kun sen yrittää pitää piilossa. menneisyys yrittää puskea väkisin uuteenkin elämään lapsuudenystävän kadotessa. 

Matkaystävässä kuvataan hienosti sitä, miten asioita käännellään itselle sopivaksi. Kuvaus lestadioilaisesta lapsuudesta on mielenkiintoista. 

Matkaystävä kertoo siitä, kuinka aina on ulkopuolinen: ensin maailmasta, sitten seurakunnasta. 


Anna-Mari Eilittä: Kun olen poissa

Ilona on herää ruumishuoneella. Hän on kuollut, mutta jostain syystä hän on vielä olemassa. Muut eivät häntä näe, eikä hänkään ole täysin ennallaan. Toki hän palaa perheensä luo, seuraamaan näiden elämää. 

Kirjan idea on loistava. Toteutus ei niin täydellinen, mitä odotin. Kuitenkin on mielenkiintoista seurata, miltä Ilonasta tuntuu seurata perhettään ja sukulaisiaan. 


Anne Tyler: Äkäpussi 

Äkäpussi on omalaatuinen Kate Battista, jonka isä on keksinyt loistavan idean naittaa Kate tutkimusassistentilleen, jotta tämän ei tarvitse poistua maasta viisumin umpeuduttua. Katen mielestä idea ei ole niin loistava. 

Äkäpussi on uusi tulkinta Shakespearen teoksesta Kuinka äkäpussi kesytetään, mutta koska tämä klassikko on minulta lukematta, en pysty näitä vertaamaan. Kirja toimii hyvin kuitenkin omana itsenään. Epätavalliset henkilöhahmot ovat viihdyttäviä. 


Pauliina Vanhatalo: Keskivaikea vuosi 

Tämä kirja on kaikille niille, joita masennus jotenkin koskettaa: masentuneille, masentuneen läheisille ja ystäville sekä niille, jotka ovat liian tunnollisia, suorittajia tai täydellisyyden tavoittelijoita. 

Vanhatalo kuvaa masennustaan tarkasti, siloittelematta tai liioittelematta. Kirja ei ole synkkä vaan täynnä rakkautta. Masentuneena ei vain jaksa, vaikka haluaisi. Kyse ei ole siitä, että pitäisi vain ottaa itseään niskasta kiinni. 


Auli Malimaa: Onni asuu jo sinussa 

Mitä onnellisuus merkitsee juuri sinulle? Ihmiset käsittävät onnellisuuden eri tavoin, koska ovat erilaisia. Eri ihmiset tulevat siis onnellisiksi eri asioista. Onnellisuuteen vaikuttavat olosuhteet, perintötekijät ja tapa toimia ja tulkita sekä ajatella elämäntapahtumia. 

Kirja ei ole kevyttä luettavaa, vaan tuhtia tietotekstiä, jota saa lukea ajatuksen kanssa. Omaa persoonallisuuttaan tarkastelemalla voi löytää niitä rajoituksia, jotka estävät meitä olemasta onnellisia. Kun nämä tunnistaa, onnellisuus on taas aavistuksen lähempänä. 

Jos odotamme, että onni tulee meihin jostain ulkopuolelta, petymme varmasti.


+ 1 kirja lapsille

Ben Hoare: Eläimet 
Ihmeellinen maailma 

Upea kirja, joka tekee niin pienen kuin isommankin lapsen onnelliseksi! Jokaisella aukeamalla esitellään uusi eläin (isoimmista pienimpiin) taidokkaiden kuvien sekä valokuvien kera (kuvat Daniel Long, Angela Rizza ja Daniela Terrazzini). 

Mielenkiintoiset tiedot ja tarinat tekevät opettavaisesta kirjasta oivallisen lahjan. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina! Kiitos!