perjantai 5. huhtikuuta 2019

Mies, joka virnuili holokaustille


Patricia Posner: Auschwitzin apteekkari

Miksi holokaustista kirjoitetaan edelleen? Tiesitkö, että Iranin valtio kieltää juutalaisten joukkomurhan edes tapahtuneen. Milloin vain kaikki voi uusiutua, jos virheistä ei oteta opiksi. Ihmiset ovat julmia, sen todistaa Victor Capesiuksen tarina. 

Victor Capesius oli sivistynyt, kouluttautunut mies. Sitten hän päätyi Josef Mengelen läheiseksi työtoveriksi. He tekivät keskitysleirillä kammottavia ihmiskokeita lapsilla. 

Aiemmin niin ystävällinen lääkefirman edustaja muuttui toimiessaan apteekkarina Auschwitzissa. Apteekin varastoja täydennettiin varastamalla juutalaisten matkatavaroita. Capesius oli vastuussa Zyclon B:n varastoinnista ja usein hän myös osallistui ihmisten tappamiseen sen avulla. 

Kirjassa ei mässäillä yksityiskohdilla, vaan kerrotaan yleisesti siitä, mitä keskitysleirillä tapahtui. Minua on kiinnostanut, mitä sodan jälkeen tapahtui. Usein aiheeseen liittyvät kirjat loppuvat leirien vapauttamiseen. Minne ihmiset menivät? Tässä kirjassa siitäkin kerrotaan. 

Capesius rikastui varastamalla juutalaisten omaisuutta, muun muassa heidän kultahampaitaan. Capesius ei osoittanut oikeudenkäynnissään minkäänlaista katumusta. 

Kirjassa kuvataan Capesiuksen oikeudenkäyntiä erittäin tarkasti, samoin siinä kerrotaan natsirikollisten etsinnästä sodan jälkeen. Annan tälle kirjalle vanhan lukusuosituksen! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina! Kiitos!