lauantai 26. tammikuuta 2019

Kakeibo - säästämistä japanilaisittain


Olen vuosia pitänyt tilikirjaa. Se on ollut ihan tavallinen ruutuvihko, johon olen kirjannut tulot ja menot. Rahankäytön seurantaan on varmasti olemassa erilaisia sovelluksiakin, mutta minä olen kynä ja paperi - ihminen, ja haluan käyttää niitä tässäkin asiassa. 

Kakeibo on siis tilikirja, joka ohjaa viisaaseen taloudenpitoon sekä säästämiseen. Kakeibo ei ole opas, vaan tehtäväkirja. Sen voi aloittaa milloin vain, selkeiden ohjeiden avulla alkuun pääsee heti. 

Kakeibo on tullut Japanista, jossa sitä on käytetty yli sadan vuoden ajan. Kakeibon idea on aikalailla sama, millaisen olin itselleni jo kehittänyt. Jokaisen kuun alussa kirjatan ylös tulot, ja niistä vähennetään kiinteät menot. 

Kakeibo on helppo, koska siinä on valmiiksi jokaiselle kuukaudelle ja viikolle omat sivunsa, sen kuin täyttää ne omien tulojen ja menojen mukaan. Lisäksi se on tarkempi kuin ruutuvihkoni, ja menojen tarkempi seuraaminen auttaa myös kyseenalaistamaan ostokset paremmin. 

Kakeibo ohjaa järkevään kulutukseen kysymällä, kuinka paljon rahaa on käytössä, kuinka paljon siitä halutaan säästöön, kuinka paljon rahaa kulutetaan ja kuinka rahankäytössä voisi kehittyä. 

Lisää samasta aiheesta blogissani: 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina! Kiitos!