sunnuntai 11. maaliskuuta 2018

Muovittomuus on vaikeaa, mutta pienet valinnat helppoja (Kierti - ekologiset siivousvälineet)
Muovia on jokapaikassa ja sitä on mahdoton välttää. Kirjoitin vähän aikaa sitten siitä, kuinka ruokaa on vaikeaa ostaa ilman muovia. 

Pienillä valinnoilla voi muovia vähentää. Jos sinulla on joku hyvä idea, millä olet saanut jonkun muovitavaran vaihdettua ekologisempaan, vinkkaa se kommentteihin! 

Itse mietin, että pöytäluutut eli tiskirätit ovat todella epäekologinen asia. Ne valmistetaan muovista, eivätkä ne oikein pesua kestä. Rätit pitääkin laittaa aika nopeasti roskiin. 

Onneksi tähän pieneen (jostain on aloitettava!) ongelmaan löytyi helppo ratkaisu. Kierti valmistaa kestäviä ja pestäviä, ekologia siiovousvälineitä. 

Kiertin ekologiset tiskirätit on valmistettu bambusta ja hampusta. Valikoimassa on mahdottoman kivoja ja eri tyylisiä kuoseja. Itselleni myös tällaisten käyttötavaroiden ulkonäkö on tärkeä, joten ilahduin Sipulikupoli-, Harlekiini ja Kettukuoseista.

Bambusta ja hampusta valmistetut liinat voi pestä kuudessakymmenessä asteessa pesukoneessa. Itsehän olen käyttänyt näitä vasta vähän aikaa, mutta googlettelemalla löysin käyttökokemuksia, ja niiden mukaan liinat kestävät vuosia. Eli kestoliina tulee äkkiä edullisemmaksiksi kuin tavallinen tiskirätti. 

Puuvillaan verrattuna bambu on hyvä valinta. Sen kasvatus ei vaadi lannoitteita tai keinokastelua. Sekä bambu että hamppu ovat luonnostaan antibakteerisia. 

Lattiapyyhin on juuri sopivan kokoinen Sinin monitoimimoppiin. Ison kokonsa vuoksi pyyhintä on kätevä käyttää pöytäluutunakin vaikkapa kaatuneen maitolasin siivoamiseen. 

Itse en ainakaan aio palata tavallisiin pöytäluutuihin, vaan minun valintani on luonnon kannalta parempi. Kun hinta, laatu ja ulkonäkö kohtaavat, olen myyty! 


Yhteistyössä Kierti
5 kommenttia:

 1. Mun mielestä iso rätti on hankala. Mulla onkin käytössä sellanen rulla, mistä leikataan aina se rätti. (Ja leikkaan ne aika pieniksi.) Käytän niitäkin pitkään, pesen pesukoneessa moneen kertaan jne. Eli eivät ole kertakäyttöisiä ainakaan mulla nekään. Kivemman näköisiä nuo sinun rätit kyllä on.

  Ja sitten niitä vinkkejä:

  Olen vaihdellut säilytysrasioita lasisiksi. Ikeasta saa ainakin kohtuuhintaisia. Tosin kansihan niissäkin kyllä on muovia... mutta jotenkin ajattelen, että on turvallisempaa laittaa ruoka-aineksia lasiastiaan kuin muovirasiaan. Mulla on myös jauhot, ryynit, makaronit ja muut kuivat aineet lasipurkeissa - aiemmin ne oli Tupperin muovipurkeissa. Jemmailen lasipurkkeja muutenkin ja säilytän niissä muitakin juttuja, esim. kynttilöitä, joitain koristeita, piparimuotteja, puisia lastoja yms.

  Toinen vinkki onkin sitten nuo muoviset välineet keittiössä; nekin voi vaihtaa puisiin tai metallisiin. Sit mulla on kauppakassit kankaisia tai muuten vaan kestokasseja, ja olen ommellut myös hedelmäpussit itse, niin ettei tarvii niitäkään muovisia kaupasta kantaa.

  Ja yksi vinkki on sitten tekstiileitä koskeva, eli kannattaa jättää fleecet, mikrokuidut, tekonahka ja softshell ainakin ostamatta. Samoin kuin vaahtomuovipatjat ja kaiken maailman pallokuitutyynyt ja -peitot. (Olen itse kovasti nyt miettinyt näitä juttuja, kun pitäisi jossain kohtaa hankkia uusi sänky.)

  Muovia on kyllä todella hankala vältellä kokonaan. Sitä on ihan kaikkialla!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ollut myös käytössä sellainen, mistä voi leikata paloja (tai repäistä), mutta halusin ekologisemman version. Näiden liinojen koko on noin 20X25 cm, eli ovat juuri sopivia minulle (ja tuo isoin on siis tosiaan tarkoitettu lattialuutuksi.) Minäkin kokeilin pestä niitä, mutta pari kertaa ovat sotkeneet kaikki vaatteet nöyhtään, niin lopetin nyt tämän ja jatkossa käytän näitä bambuisia ja hamppuisia!

   Minunkin pitäisi hankkia lasisia säilytysastioita, pitänee katsoa Ikeasta seuraavan kerran, kuin käyn siellä. Osa jauhoista ym. onkin jo lasipurkeissa, mutta lisää tarvitsen.

   Aion myös vaihtaa kauhoja ja muita puisiksi, kunhan löydän sopivia. (Haluan sellaisen lastan, joka on kärjestä ohut, miksei sellaisia ole missään?)

   Kaupassa käytämme kestokasseja, mutta en jaksanut / ennättänyt ostaa kestopusseja hedelmille, joten ostin kaksi muovista kaupan kestopussia.

   Viime syksynä havahduin fleesen muovisuuteen, ja jatkossa en osta yhtään fleesevaatetta. Ostin itselleni ennen joulua oikean villapaidan ja sain joululahjaksi villakerraston, aivan mahtavia hankintoja! Muita vaatteita en ole vielä jaksanut ajatella.

   Pitää tehdä pieniä muutoksia kerrallaan, ettei tämä muovin vähentäminen muutu hankalaksi. Mutta olen varma, että pienistä puroista kasvaa suuri virta! Peittoja ja muita en ole hoksannut vielä ajatellakkaan..

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Mulla on sellainen ohutkärkinen puulasta. Ostin sen jostain käsityöläis-paikasta. Katseleppa sellaisista, jos sattuu kohdalle!

   Ja mä pesen ne rätit aina pyyhkeiden kanssa yhdessä ja pyöritän sitten kuivausrummussa. En ole havainnut nöyhtä-ongelmaa, mutta toisaalta siellä ne varmaan nöyhtät kuivurissa kyllä muusta pyykistä irtoaa. Eli ehkä en ole vain huomannut tuollaista.

   Ja kyllä, pienistä puroista tulee suuria virtoja. Uskon tuohon myös! Mulla on nämä asiat ollu nyt niin pinnalla siksikin, kun opiskelen tuota luonto- ja ympäristöalaa... siellä on tullut yhtä sun toista ikävää tietoa vastaan. Vähän sellainen "tieto lisää tuskaa"-olotila on kyllä välillä... Mutta pienin askelin edetään: parempi pienikin teko kuin ei tekoa ollenkaan!!

   Poista
  4. Joo, toivottavasti löydän samanlaisen ohutkärkisen! Nämä muoviasiat ja -ympäristö asiat ovat nyt joka paikassa esillä, mutta hyvä vain. Toivottavasti mahdollisimman monet tekisivät näitä pieniä valintoja, ja kun ne ovat vakiintuneet, myös uusia pieniä valintoja!

   Poista

Kommentti ilahduttaa aina! Kiitos!