lauantai 16. joulukuuta 2017

Onnellisuuden salaisuus (Lykke)"Onnellisuuden avaimia on piilotettu kaikkialle maailmaan."

Meik Wikingin kirjassa Lykke (kustantaja Readme.fi) avataan onnellisuuden salaisuuksia kaikkien saataville. Lykke tarkoittaakin onnellisuutta. 

Lykke auttaa tavoittelemaan onnellisuutta ja löytämään hyviä asioita. Olen tiiivistänyt kirjan tärkeimmät ajatukset tähän postaukseen, mutta suosittelen hankkimaan kirjan ja lukemaan sen kokonaan. 

Oletko muuten lukenut jo kirjan Hygge - Hyvän elämän kirja
 


Kirja on jaettu kuuteen osaan, joista onnellisuuden salaisuus koostuu. 

1. Yhteenkuuluvuus

Olemme osa yhteisöä, yhteiskuntaa ja meillä on on ihmissuhteita. Yhteenkuuluvuus tekee onnelliseksi. 

Syö ystävien kanssa.

Ranskassa virallisiin ravintosuosituksiin kuuluu syödä muiden kanssa. Maksa myös veroja mielelläsi; ajattele, että sijoitat yhteisöön ja ostat elämänlaatua esimerkiksi terveyspalveluina. Myös yhteisöasuminen ja yhdessäolo naapureiden ja ystävien kanssa luovat onnellisuutta. 

Onnellisuuden suurimpia esteitä ovat alempiarvoisuuden ja syrjäytymisen tunteet. 

2. Raha

"Käytämme rahaa, jota meillä ei ole, ostaaksemme kaikkea, mitä emme tarvitse, jotta tekisimme vaikutuksen ihmisiin, joista emme pidä."

Hyvin sanottu. Tuollainen rahankäyttö ei tee ketään onnelliseksi. Ehkä pitäisi miettiä tarkemmin, miksi rahaa käyttää siihen, mihin nyt sattuu käyttämään. 

Onnellisuus on nimittäin todellisuus miinus odotukset. Eli kun ei odota liikoja, ei pety. Päinvastoin, voi ilahtua. Myös kivojen asioiden odottaminen ilahduttaa. Ei siis haittaa, vaikket voi ostaa jotain kivaa heti. Siihen säästäminenkin voi olla kivaa. 

Paljon kivaa voi tehdä ilman rahaa (terkeily, lautapelit, lukeminen). Monissa maissa, joissa on rahaa, ei kuitenkaan ole onnellisuutta. Yksi syy on se, ettei raha jakaudu tasaisesti. Jollakin on aina enemmän rahaa kuin sinulla. Osta siis muistoja, älä tavaroita. 

Toki muistettakoon, että raha voi vähentää kurjuutta ja lisätä tyytyväisyyttä elämään, mutta rajansa silläkin. 

3. Terveys

Hygge on hyväksi onnellisuuden kannalta, mutta ei välttämättä terveyden kannalta. 

Muista siis liikkua. Jos vain voit, mene töihin pyörällä. Niillä, jotka menevät, on kymmenen prosenttia pienempi riski sairastua vakavasti tai jopa kuolla verrattuna töihin autolla tai julkisilla meneviin. (Minäkin haluan sellaisen työmatkan, jonka voi pyöräillä!)

Kävely ja pyöräily vaikuttavat positiivisesti mielialaan. Tutkitusti luonnossa oleminen vaikuttaa positiivisesti onnellisuuteen ja terveyteen. 


4. Vapaus 

Työn ja vapaa-ajan tasapaino on tärkeä osa onnellisuutta. Ajankäyttöään kannattaa siis tarkastella. 

Työmatkat ovat usein ihmisille päivän ikävintä aikaa. Onnellisuus vähenee työmatkan pidetessä. (Tämä on niin totta!) 

Yrittäjät ovat työhönsä tyytyväisempiä kuin muiden palkkalistoilla olevat, vaikka tulot, työaika ja työn varmuus eivät ole yhtä vakaita. Myös etätyö edistää onnellisuutta. 

Vapaus siis näyttelee suurta roolia onnellisuudessamme. 

5. Luottamus

Luottamus tekee elämästä helpompaa. Tanskassa kouluissa opetetaan empatiaa ja yhteistyötä. 

Kilpailun sijaan tulisi opettaa yhteistyötä. 

Maissa, jotka ovat taloudellisesti tasapuolisempia, ihmisistä muita maita suurempi osa uskoo, että he voivat luottaa toisiin ihmisiin. Lapset siis uskalletaan laittaa kävelemään yksin kouluun. 

Kun luotamme toisiimme, tunnemme olomme turvallisemmaksi. Eriarvoisuus vähentää luottamusta. Se johtaa epäluuloon, kilpailuun ja kaunaan. Ei onnellisuuteen. 

6. Ystävällisyys 

Toisten ihmisten auttaminen tuo mukanaan tarkoituksenmukaisuuden tunteen. Tunnemme olomme hyväksi, kun voimme auttaa muita. 

Vapaaehtoistyöntekijät ovatkin muita ihmisiä onnellisempia. Heillä on myös vähemmän masennusta. 

Tee siis vapaaehtoistyötä. Hymyile tuntemattomille. Rupattele ystävällisesti. Älä kysy, tarvitseeko joku apua - jos näet, että tarvitsee, auta. 

Tee pieniä, ystävällisiä tekoja.


Mikä sinut tekee onnelliseksi?

2 kommenttia:

  1. Hyvä tiivistys! Kiitos! Laitoin varauksen kirjastoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kaikki, mikä lisää onnellisuutta, kannattaa lukea!

      Poista

Kommentti ilahduttaa aina! Kiitos!