torstai 14. joulukuuta 2017

Edullinen joulu - eli miten selviät joulusta halvemmallaJoulu, tuo kulutusjuhla. Rahaa palaa koristeisiin, lahjoihin ja ruokaan. Mutta voisiko välillä olla edullinen joulu? Tähän postaukseen kokosia ideoita siitä, miten selviät joulusta halvemmalla.

Jos sinulla on lisää ideoita, kerrothan nekin muiden iloksi ja hyödyksi! 

1. Tee koristeita ja lahjoja itse

Taitavimmat neulovat villasukkia (oma lahjatoiveeni) tai taiteilevat muita upeita luomuksia. Meille, joilla ei tällaista kdentaitajuutta löydy, netti on onneksi täynnä helppojakin diy-lahjoja. 


Jos et osaa tehdä käsitöitä, leivo jotain. Jos ohje on selkeä ja helppo, osaat kyllä. Tai laita vain pikkuleipäainekset purkkiin, ja anna lahjan saajan leipoa itse. (Ohje tähänkin yllä olevassa linkissä.)

Voit myös lahjoittaa aikaa. Monilla on tavaraa yli omien tarpeiden, mutta aikaa ei mihinkään. Ehtisitkö auttaa lastenhoidossa, siivouksessa tai käyttää mummoa kaupassa?

2. Ruokaa ei tarvitse laittaa älyttömiä määriä.

Jos ruokailemaan saapuu sukulaisia, pyydä jokaista tuomaan mukanaan jotain. Koska jouluna ruokalaleja on useita, jokaista otetaan vain vähän. 

Jos jotakin jää syömättä, pakasta se heti. Itse teen joulun jälkeen suolakalasta kiusausta, ja juustonjämät käytän pastoihin. Kun ne raastaa pakastimeen valmiiksi, ne on helppo lisätä ruokaan. 

Meillä kukaan ei pidä rosollista, joten sitä ei tehdä. Jouluna ei ole pakko tehdä mitään, vaikka jokin ruoka olisi lapsuudenkotiin kuulunutkin. Mieti, mistä juuri teidän perheenne pitää. 

3. Kasvata lapset siihen, ettei kaikkea voi saada

Oma poikani toivoi kallista pelikonsolia joululahjaksi. Meillä on jo yksi pelikonsoli, jonka lisäksi hän voi pelata puhelimella. Perustelin, miksei toista pelikonsolia tule. 

Lapset saattavat toivoa kaikenlaista, mutta ei kaikkea tarvitse eikä voi saada. Toki asia voi harmittaa, mutta sellaista elämä on. 

Nuorin lapsi on sisäistänyt tämän ajatuksen liiankin hyvin. Hän toivoi joululahjaksi rahaa, jotta voi säästää sen. 

Jos lapsi tarvitsee tai haluaa jotain kallista, kysy voivatko mummit tai kummit osallistua lahjaan. Tuskin hekään haluavat mitään hyödytöntä lapselle ostaa.
4. Myös käytetyn tavaran voi antaa lahjaksi 

Jos saat itse lahjaksi jotain, mistä et pidä, voit ihan hyvin antaa sen eteenpäin. Sinulla ei ole velvollisuutta säilyttää esineitä, joista et pidä. 

Lahja voi olla käytettykin, jos vain lahjan saaja siitä ilahtuu. Esimerkiksi jokin astia tiettyyn sarjaan voi olla tällainen. Jos saat rasiallisen suklaata, ja ajattelit juuri nyt alkaa herkkulakon, anna suklaa eteenpäin. 

5. Ennakoi

Itse ostan joulukoristeet heti joulun jälkeen alennusmyynneistä. Silloin ne saa puoleen hintaan, ellei edullisemmin. 

Myös lahjoja ostan pitkin vuotta. Jos satun löytämään kivan lahjan, ostan sen odottamaan joulua. Kirjoitan joulusuunnitteluvihkoon, mitä lahjoja minulla on jo ostettuna, jotta en osta lahjoja liikaa. 

Listaa, paljonko ruokaa kului. Näin seuraavana vuonna on helppo katsoa, tarvitseeko lanttulaatikkoa ostaa iso rasiallinen, ja riittääkö yksi lohi. 

6. Vähemmän riittää

Joulukoristeita ja valoja ei ole pakko olla paljoa. Itse poltan mieluummin paria tuikkua kuin useaa sähkövaloa. Koristeena on tänä vuonna olohuoneessa himmeli ja keittiön pöydällä kaksi tonttua. 

Tekokuusi kestää vuodesta toiseen. Jos haluaa oikean, voi ostaa vähän harvemman tai muotopuolen (ellei omista omaa metsää, josta saa kaadettua puun ilmaiseksi), jos sellaisen saa edullisemmin. Kuusi ei ole sisällä kuitenkaan kauaa. 2 kommenttia:

Kommentti ilahduttaa aina! Kiitos!