lauantai 30. syyskuuta 2017

Luusalmi / Лууса́лми - matkalla Karjalassa

Kävin kesällä rajan itäpuolella Vienan Karjalassa, ja kiersimme muutaman pienen kylän. Ihan hullua näitä oli lähteä katsomaan. Oikeasti. Teitä pystyi ajamaan neljääkymppiä. Välillä pysähdyimme, koska luulimme, että puskuri irtosi kovassa vauhdissa. Samalla tiellä tuli vastaan nopeusrajoitus, olisi saanut ajaa seitsemääkymppiä. 

En tajua millaisella autolla tietä olisi voinu niin kovaa ajaa. Meillä oli maasturi. 

No mutta tuli nähtyä Luusalmi. (Ja pari muutakin kylää, mutta niistä kuvia myöhemmin lisää.) 

Oletko sinä käynyt Venäjällä? 

Viime kesän Venäjän reissusta löydät kuvia seuraavista linkeistä: Alkumatkasta tiet olivat paremmassa kunnossa kuin loppumatkasta. Epäivin, uskaltaako tästä ajaa, mutta hyvin kesti. Niiden huonompien siltojen kohdalla ei jääty kuvailemaan, vaan hurautettiin yli. Etteivät vain sorru kesken kaiken. Ja olihan näitä siltoja tosiaan jo uusittukin. (Ja vanha jätetty viereen, ehkä kaiken varalta. Tai mitäpä sitä suotta purkamaan. Viisas pääsee vähemmällä.)


Maisemista ei oikein voinut nauttia, kas kun teiden vierestä ei oltu leikattu vesakoita. Teiden vieressä kasvoikin läpipääsemättömän sankkana kolmemetriä korkea pöhelikkö niin lähellä tietä, että oksat raapivat auton kylkiä. Siinä sitten ajettiin tuntitolkulla katsellen.. No, pöhelikköä. 

Välillä saimme nauttia muistakin maisemista. Ei muuten Suomessa näe tällaista pystyyn kuollutta metsää missään. Lopulta pääsemme perille Luusalmen kylään. Kylässä on wikipedian mukaan noin 500 asukasta. Näimme heistä kolme. Myös koiria näkyi yhtä monta, kissoja tuplamäärä. Kunnan asukkaista melkein puolet on karjalaisia. Heidän kielensä on niin lähellä suomen kieltä, että sitä ymmärtää aika hyvin. 

Kuvasin kylän komeimmat talot. Muista en tiedä, mutta yksi näkyy olevan posti. Jos taloja on maalattu, värinä on käytetty perinteistä venäjänsinistä. Eikä haittaa laisinkaan, että samasta talosta osa on maalattu, ja osa ei. 

Talojen pihoilla ei näkynyt juurikaan kukkaistutuksia, ellei perunamaata sellaiseksi lasketa. Kauniistihan perunakin kukkii. Oletan että vesi tuodaan taloihin säiliöautolla, koskapa tien vieressä näkyi vesiastioita. Samoin oli Uhtualla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina! Kiitos!