perjantai 14. huhtikuuta 2017

Miksi emme luovu turhista tavaroista?

Esittelin teille jo aiemmin Ilana Aallon Paikka kaikelle kirjaa. Siinä on pohdittu syitä siihen, miksi tavaroista luopuminen on vaikeaa. Tunnistatko itsesi jostakin seuraavista: 

Sitkuttelija ajattelee, että vaatetta voi käyttää, kunhan ensin laihtuu entisiin mittoihin. Käsityötkin tulevat tehdyksi joskus , jos villapaita ei valmistu omalle lapselle, niin lapsenlapselle. 

Kiittämättömyydenpelkoinen säilyttää ruman vaasin, koska sai sen tädiltä. Täti voi loukkaantua, jos vaasi ei olekaan esillä. 

Menetyksenpelkoinen uskoo menettävänsä rahaa, jos ei myy vaatteitaan vaan vie ne kierrätykseen. Tai jos hän lähtee myymään jotain, hän hinnoittelee tavarat liian kalliiksi tunnearvon takia. 

Tulevaisuudenpelkoinen ajattelee, että tavaraa voi vielä tarvita. Hän hilloaa kaapissa kaikki laitteet siltä varalta, että ehkä sittenkin haluaa tehdä leipää leipäkoneella, vaikka ei ole vielä koskaan tehnyt. 

Itsensä huijaaja haluaa antaa tavaroillaan paremman vaikutelman itsestään. Viihdepokkarit ovat klassikoiden takana kirjahyllyssä, vaikka niitä luetaan useammin. Hän haluaa elää toisten odotusten mukaan. 


*

Itseään voi siis huijata monella tavalla. Kun tunnistaa syyn, miksi jää tavaroihin kiinni, niistä luopuminen voi olla helpompaa. 

Sitkuttelijan pitäisi elää tässä hetkessä. Jos laihdun, ostan uusia vaatteita. Kiittämättömyydenpelkoisen pitäisi muistaa, että lahja on tehnyt tehtävänsä, kun se on annettu. Menetyksenpelkoisen pitää vain hyväksyä, että tavaran arvo laskee lähes nollaan heti, kun se on ostettu. Tulevaisuudenpelkoisen täytyy luottaa, että leipää voi vielä leipoa ilman konettakin tai ostaa kaupasta. Itsensä huijaajan kannattaa muistaa, ettei sillä ole väliä, vaikka joku ei arvostaisikaan kirjallisuusmakuasi. Elä omannäköistäsi elämää. 


Itse tunnistan itsestäni sitkuttelijaa. Minulla on ollut keskeneräinen virkattava matto vuoden ajan. Aloitin viime toukokuussa. Nyt ajattelen, että teen sen varmaan tämän vuoden toukokuussa loppuun. Saa nähdä. 

2 kommenttia:

 1. Minulla on tuo Paikka kaikelle - kirja, en vaan ole vielä ehtinyt lukea sitä. Kun luin tuota listausta, minulle tuli olo, että minulla on piirteitä noista kaikista...tai no ei ehkä tuota itsensähuijaajaa. Mutta kaikkia muita löytyy. Olen viime vuosina laittanut paljon tavaraa pois, mutta vielä olisi myös läpikäytävää. Se vaan vaatisi myös aikaa ja sitä tuntuu nyt olevan vähän nihkeästi perkaamisprojektiin.

  Mukavaa pääsiäisen jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa pääsiäistä sinullekin! Joskus ennen minulla oli paljonki tuota menetyksenpelkoista, mutta nykyään laitan aika surutta tavaraa eteenpäin. Aikaahan meillä on rajallisesti, ja kannattaa käyttää sitä siihen, minkä tärkeimmäksi kokee!

   Poista

Kommentti ilahduttaa aina! Kiitos!