lauantai 1. huhtikuuta 2017

Leppoisa opas huusholliin

Kirjan kannessa luvataan seuraavaa: 

Ryhdy siivouskapinaan! Unohda viikkosiivous ja solahda arjen virtaan, jossa paikat pysyvät kunnossa siinä sivussa. 

Kuulostaa tosi hyvältä! Saara Henrikssonin ja Aino-Maija Leinosen Leppoisa opas huusholliin opastaa simppeliin arjen pyöritykseen. Täydellisyyteen ei tarvitse pyrkiä, mutta pian huomaat, ettei siivoaminen olekaan niin vaivalloista kuin voisi luulla. Pienten rutiinien avulla arki sujuu. 

Kirja sopii niin omaan asuntoon muuttavalle kuin lapsiperheille, joissa on paljon tavaraa. Opas on tarkoitettu niille, jotka eivät aina jaksa tiskata ruuan jälkeen, ei niille, jotka jaksavat. 

Kirjan tavoitteena on, että siivoaminen käy sujuvasti. Siinä on ohjeet erilaisiin tilanteisiin, joissa siivousta tarvitaan. Joskus tarvitaan paniikkirutistusta, viikkosiivous on yksi tapa, joskus riittää sairastupasiivous ja joskus paikallaan on laiskan sunnuntain intervallisiivous, ja joskus pitää yrittää viimeistä pelastusyritystä. 

Kirjassa on täynnä vinkkejä esimerkiksi muuttoon, kirpparilla myymiseen ja rahankäyttöön. Ohjeet on väännetty rautalangasta, mutta jos näitä vinkkejä ja ohjeita ei ennestään tiedä (edes osaa), niin on näissä melkoinen opettelu! No mutta niinhän talouden pidossa onkin. 

Kirjassa kehotetaan lopettamaan sisustaminen, koska se ei ole ekologista. Tavaroissa kannattaa ennemmin valita käytännöllinen vaihtoehto kuin kaunis. Tästä olen itse hiukan eri mieltä (vaikka epäekologisuuden myönnänkin), sillä sisustus vaikuttaa myös mielialaan. Eli muistuttaisin maltillisuudesta ja kohtuudesta.  
Laiskalle siivoojalle seuraavat neuvot tulevat tarpeeseen: 

Oikeilla välineillä siivous ei vaivalloista. (Eri pinnoille ei tarvita eri pesuaineita. Yleispesuaine riittää. Kloritti on myrkkyä. Kokeile sappisaippuaa!)
Säännöllinen siivous helpottaa elämää. 
Kun tavarat ovat paikallaan, siivoaminen on helpompaa. 
Lika pinttyy, eikä lähde myöhemmin pois. 
Positiivinen ajattelu ei pelasta kotia kaaokselta. Tiskirätti pelastaa. 
Älä pyri täydellisyyteen. (Joudut kuitenkin imuroimaan pian uudestaan.)
Tuuleta huoneet! 
Tuuleta villamatot! 
Tavarat kannattaa säilyttää siellä, missä niitä käytetään. 
Tavaroita, joita ei käytetä, ei säilytetä. (Sillä ylimääräistä roinaa ei voi järjestää, vaan siitä täytyy hankkiutua eroon.) 

***

Siivousvälineiksi riittävät: 

siivousluutuja (mikrokuitu)
lättänä lattiapesin ja sanko 
teräväkuivain
yleispuhdistuaine
vessanpesuaine
imuri
(+ halutessa hankausaine)

***

Into Kustannus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina! Kiitos!