tiistai 3. tammikuuta 2017

Tavarataidot (Parempi kuin Konmari)

Suomalainen opas tavaroiden hallintaan. Parempi kuin Konmari. 
Eräs blogi, jota luen usein, on Arkijärki. Olen seurannut sitä kauan, ja nyt blogin kirjoittaja Jenni Sarras on kirjoittanut myös kirjan. 

Jenni Sarraksen kirja Tavarataidot - arkijärjellä koti kuntoon (kustantaja Tammi) on tietoon pohjautuva teos. Toisin kuin Konmari, jossa silitellään paitoja ja puhutaan esineille, Tavarataidoissa teksti perustuu faktoihin ja tutkittuun tietoon. Sopii minulle paremmin. 

Nykyihminen tarvitsee tavaran hallinnan taitoja siinä missä terveellisen syömisen taitoja (tai muita ihan perusjuttuja, jotka kaikki kyllä tietävät.) Miksei näitä tavarataitoja sitten ole, vaan monen koti hautautuu tavaroihin? 

No tietysti siksi, että tavaraa on enemmän kuin koskaan elintason nousun myötä. Maailma muuttuu, mutta ihmiset pysyvät edelleen keräilijöinä. Ihmiset ostavat liikaa, koska rahaa on käytettävissä enemmän. 

Myös elämäntilanteet muuttuvat (lapset kasvavat ja tarvitsevat erilaisia tavaroita ja vaatteita tai kun kaksi aikuista muuttaa yhteen, kaikkea on vähintään kaksi) ja lisäävät tavarapaljoutta kodeissa. Monet säästävät kaiken ja tila kertakaikkiaan loppuu. Tällöin tavaraa on liikaa. 

Kirjassa on tietotekstin seassa omia kokemuksia ja esimerkkejä, jotka elävöittävät tekstiä mukavasti. Ekologisuus on otettu huomioon koko kirjan ajan, ja kirjasta löytyvät rautalangasta väännetyt ohjeet kierrättämiseen. 

Tutkimusten mukaan epäjärjestys aiheuttaa stressiä (allekirjoitan täysin, olen tainntu tästä joskus kirjoittaakin), joten siisti koti rauhoittaa mieltä. Lue siis Tavarataidot, jos kotisi ei ole sellainen rentouttava paikka, millainen sen pitäisi olla!

2 kommenttia:

Kommentti ilahduttaa aina! Kiitos!