lauantai 17. syyskuuta 2016

Kaunis biojäteastia ja asiaa kierrättämisestä

Haluan kierrättää. Haluan myös, että se on helppoa. Minulla on niin paljon tekemistä, etten halua arjestani yhtään vaikeampaa, päinvastoin. Arvotan aikani hyvin arvokkaaksi, joten en halua tuhlata mihinkään tylsään. 

Kierrättäminen on monen mielestä isotöistä tai vaikeaa. Ei jaksa lajitella roskia, saatikka kuljetella niitä moniin eri paikkoihin. Näin minäkin ajattelin ennen, mutta nykyisin olen oppinut kirrättämään aika hyvin. Eikä se vaadi minulta paljoa. 

Kierrätys on helppoa, kun on kunnolliset kierrätysastia. Sellaiset, joihin on helppo laittaa roskat, ja joista roskat on helppo tyhjentää. Viimeksi pohdin kierrätysasioita huhtikuusssa, kun luin, että tänne tulee muovinkeräys. No ei se ihan vielä silloin tullut, mutta loppukesällä kuitenkin. Ja nyt meillä kierrätetään kaikki seuraavat: 

biojäte
muovi
lasi 
metalli
paristot
pahvi
paperi
pullot
ser
vaatteet 

Pakko myöntää, vaatteita ei aina kierrätetä, sillä en jaksa erikseen lähteä vaatekauppaan, ellei sinne ole muuten asiaa. Muille jätteille laitoin roskakaappiin keräysastiat (alin kuva), mutta pahvit ja paperi ovat uunin edessä, sillä otan niistä sytykkeitä kun lämmitän leivinuunia. Pullot ovat kodinhoitohuoneessa, sillä ne vievät paljon tilaa. 

Koska biojäteastiaa ei tule käytettyä, ellei se ole esillä, meillä on ollut pöydällä vanha jäätelörasia. Ja voi että se on ollut ruma! Aivan kamala! Mutta aina, kun olen piilottanut sen roskakaappiin, se jää täyttämättä. Minun täytyi siis etsiä kaunis biojäteastia, ettei minun tarvitse katsella kulunutta muovipurkkia. 

Kauniita astioitahan on, ja kauniita purkkeja, mutta kun ne eivät toimi bioastiana. Joko ne tulevat täyteen iljannetta tai niistä tulee hajua, vaikka tyhjennänkin (=vanhin poikani tyhjentää) astian päivittäin. 

Löysin lopulta sellaisen harvinaisuuden, kuin kaunis biojäteastia. Astia löytyi nettikaupasta nimeltä Mökkihöperöt. Kauppaan pääset tästä linkistä. 

Nettikaupan valikoimiin kuuluu kaikenlaista kaunista, mitä kotona tai mökillä voi tarvita. Bioastioitakin on monenlaisia, käy kurkkaamassa. Mutta nyt lopulta tähän bioastiaan, jonka voi huoletta jättää näkyville! 

Astian tilavuus on 2,5 litraa, joten se on juuri sopivan kokoinen. Ei liian pieni tai suuri. Kauniin ulkomuodon lisäksi siinä on kansi, joka pitää hajut astian sisällä aktiivihiilisuodattimen avulla. Itse laitan purkkiin taitellun sanomalehden sivun, jonka sisään biojätteet kipataan. Kun astian tyhjentää päivittäin, ei sinne kerry lainkaan sitä ällöttävää lillinkiä, mitä jäätelöpurkin pohjalla aina oli. 

Alla olevassa kuvassa näkyy vielä roskakaapin sisältö. Muovinkeräysastia on takana ja sekajäte edessä olevassa ämpärissä. Viereiseen astiaan tulee lasi- ja metalliroskille omat pussinsa (käytettyjä hedelmäpusseja), nyt siellä on vielä paristot. Ylähyllyllä on muovipusseja (roskapussit, kaupan pussit ja pikkupussit). Metalli- ja lasiroskat vien samalla kun paperit, pahvit ja muovitkin. Kaikki voi viedä samaan kierrätyspisteeseen, joka on työmatkani varrella. Kyllä kierrättäminen on nyt helppoa! (Vielä kun pisteeseen tulisi tekstiilikeräys, niin sekin ongelma ratkeaisi.) 8 kommenttia:

 1. On kyllä nätti :). Harvemmin kai biojäteastiasta voi sanoa samaa, mutta tuosta kyllä voi :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tästä voi! Tulee käytettyä paljon ahkerammin tätä kuin sitä jäätelörasiaa!

   Poista
 2. Kaunis ja oikein söpö astia. Minäkin haluaisin kierrättää oikein kunnolla kaikki, mutta meillä ei ole paikkaa, mihin viedä muovit ja biojäte. Hienosti olet järjestänyt astiat kaikille jätteille.
  Kuulasta syysviikonloppua! T.Maija myrskyluodolle.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kotipihalla komposti, johon saa biojätteet. Onneksi muovinkeräyspisteitä on nyt tullut, eipä sitä aiemmin pystynyt lajittelemaan minnekkään. Loput jätteethän meillä menee poltettavaksi, eli kaatopaikalle ei taida mennä juuti nyt mitään!

   Poista
 3. En ole koskaan nähnyt noin kaunista bioastiaa. Mekin kierrätetään kaikki, ja kaikilla on oma tilansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään aiemmin, ja siksi tämän niin mielelläni esittelinkin! Kierrättäminen on heti paljon kivempaa, kun kierrätysastiat ovat kauniit.

   Poista
 4. Meilläkin kierrätetään. Biojäteastiasi on tosi hieno! Meillä on sellainen ruma muovipurkki, mutta pidän sen roskakaapissa. Tulee silti käytettyä sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä aina unohtui se ruma purkki kaappiin, joten nostimme sen pöydälle. Ja koska se oli ruma, se häiritsi minua ihan kamalasti. Siksi tämä on täydellinen ratkaisu! Toki pääasia on, että kierrättää, mutta minulla tämä onnistuu näin helpommin.

   Poista

Kommentti ilahduttaa aina! Kiitos!