perjantai 12. elokuuta 2016

Hidasta elämää

Olen jo jonkin aikaa seurannut kaikenlaisia elämän hidastamisjuttuja. Niitä putkahtelee joka puolelta. Halusin perehtyä asiaan tarkemmin, joten luin kaksi aiheesta kirjoitettua kirjaa. Nämä kaksi kirjaa ovat hyvin erilaisia keskenään, mutta kummassakin on oikeastaan sama sisältö. Rikas elämä sopii teoriaksi pohjalle, ja hyvän elämän reseptit pikkuhiljaa luettavaksi. 


Leila Saarivirran ja Martta Kaukosen kirja Rikas elämä - parempaa arkea hidastamalla perustuu kirjoittajien omiin kokemuksiin, ja lisäksi kirjassa on viiden muun ihmisen tarina. 

Ihmiset tuntevat itsensä tärkeiksi, kun heillä on kiire. Täysi kalenteri on statussymboli. Työn lisäksi suoritetaan vapaa-aikaa, joten se täyttyy harrastuksista. Ihmiset kilpailevat lasten saavutuksilla ja uusilla autoilla. 

Hidastajat tavoittelevat hyvinvointia ja onnellista elämää. Kiire aiheuttaa uupumusta ja kaikenlaiset paineet jopa masennusta. Nämä eivät ole pelkästään negatiivisia asioita, vaan hyödyllisiä varoitusmerkkejä siitä, että jotain pitäisi elämässä muuttaa. 

Kirjoittajien mukaan elämän muutos (hidastaminen) kannattaa suunnitella etukäteen, jotta se onnistuu parhaiten. Tekstissä on välillä kysymyksiä, joita pohtimalla voi miettiä, elääkö elämäänsä arvojensa mukaan. Mieti, mitä haluat? Millaisen joulun haluat? Onko kotityöt jaettu tasapuolisesti? Tuoko vai viekö harrastus energiaa? 

Mikä on sinun unelmasi? 
Mitä tekisit, jos sinulla olisi enemmän aikaa? 
Mikä estää sinua tekemästä sitä juuri nyt? 

(Minun unelmani on asuminen ulkomailla, jossain lämpimässä. Jos minulla olisi enemmän aikaa, en tiedä mitä tekisin. Olsiin niinkuin nytkin, tekisin välillä jotain, ja välillä vain olisin kotona. Minusta tuntuu, että minulla on tarpeeksi aikaa. Jos minulla olisi enemmän rahaa, haluaisin matkustella ja hankkia uuden talon. Minua estää rahanpuute. Minulla on kuitenkin aika hidas elämä.)

Kaikkea ei voi saada. Hidas elämä tarkoittaa usein rahan vähentymistä ja vapaa-ajan lisääntymistä. Kirjassa sanotaan, että hidastaessa kulutustottumukset usein muuttuvat. Kun rahaa ei ole, sitä ei niin kaipaakaan. Ei tee mieli ostaa jatkuvasti kaikkea. Ekologisille valinnoille on enemmän aikaa. Kirjassa kehotetaan ärjestämään koti ja lopettamaan ostelu. Tärkein ajatus on se, että pitäisi elää tässä ja nyt. Hyvän elämän reseptit - Oivalluksia arjen keskelle - teos sisältää havintoja, ajatuksia ja mietelmiä kaikesta elämään liittyvästä. Tylsyys, väsymys, tavallisuus, arki. Tavallinen arki on hyvä, kirjasta tulee selväksi. 

Visuaalisesti todella kaunista kirjaa ei kannata lukea kerralla, vaan tarina kerrallaan, vaikka yksi joka aamu. Kauniisiin kuviin on helppo pysähtyä ajattelemaan lukemaansa. 

Kuten, että entinen tavallinen on nykyinen luksus. Mietippä vaikka mökkeilyä tai luomuruokaa. Enempää en kerro. Lue kirja itse. 

2 kommenttia:

  1. Hyviä ohjeita, jospa niitä noudattaisi. Olla kiitollinen mitä on nyt juuri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä meinaa unohtua. Hyvän elämän reseptejä lukiessa ne pysyvät mielessä paremmin.

      Poista

Kommentti ilahduttaa aina! Kiitos!