tiistai 12. huhtikuuta 2022

Vastuullista matkailua

 


Katja Vaulio: Hidasta matkaa

Vastuullinen matkailija maailmalla 

kustantaja Minerva


Minä rakastan matkoja. On ihanaa nähdä uusia paikkoja. Rakastan valkoisiksi kalkittuja kivitaloja, sitruunapuita ja lämmintä merta. Rakastan kuulla kieliä, joita en ymmärrä. 

Matkailu ei useinkaan vain ole vastuullista. Lentäminen on pahin ilmastopahis yksittäisen ihmisen elämässä, ja monta muutakin ongelmakohtaa matkoihin liittyy. Mutta, matkailu ja ympäristönsuojelu eivät onneksi sulje toisiaan pois. 

Katja Vaulion kirja Hidasta matkaa - Vastuullinen matkailija maailmalla kannattaa jokaisen matkalle haluavan lukea. 

Monet ehdottavat ratkaisuksi matkailun lopettamista tai enintään kohteeksi kotimaata. Entiset maailmanmatkaajat ihastelevat nyt kilvan Suomea. Ja onhan täällä hienoja paikkoja. Kyllä kotimaassakin kannattaa reissata. Vaulio kuitenkin ymmärtää meitä, jotka haluamme nähdä muutakin. Ihmiset ovat aina liikkuneet. Milloin kaupankäynnin, tiedonhalun, oppimisen, valloittamisenhalun tai rentoutumisen takia. 

"Miksi ihmeessä pysyisin koko tämän ainutlaatuisen elämäni vain Suomessa, kun tuolla ulkopuolella odottaa kokonainen maailma?"

Vaulio kertoo kirjassaan omista matkoistaan. Minua ei oikeastaan kiinnosta muiden kokemukset heidän matkoistaan. Haluan kokea itse. Tosin, näin löydän paikkoja, joihin en halua mennä. Mielenkiintoisempi osuus kirjassa onkin se, jossa annetaan vinkkejä siihen, kuinka matkailla vastuullisemmin.

 Pelkkä lentämisen välttely ei tee matkailusta vastuullista, vaikka aina kun mahdollista, kannattaakin valita pyörä, bussi tai juna. Vaulio tosin itse lentää, koska siirtymät paikasta toiseen muilla tavoin ovat vaivalloisia, väsyttäviä ja tylsiä. Lisään näin suuren perheen omaavana, että myös kalliita. Lentämisen välttelyyn ei kirjasta ratkaisua löydy, moneen muuhun ongelmaan kyllä. 

Matkailulla on myös hyviä vaikutuksia. Se työllistää ja tuo tuloja. Se lisää ymmärrystä ja yhteistyötä muun maailman kanssa. 

Muutama vinkki vastuulliseen matkailuun

- matkusta sesongin ulkopuolella ja paikkoihin, joita liikaturismi ei vaivaa

- matkusta harvemmin ja viivy pidempään

- vältä risteilyjä ja laivamatkustamista

- tue paikallisia yrittäjiä ja käsityöläisiä

- jos lennät, lennä suorilla lennoilla ja uusilla koneilla

- hyvitä lentomatkoista johtuvat päästöt


Ja lopuksi: Kenenkään ei ole pakko matkustaa, jos ei pidä siitä. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina! Kiitos!