perjantai 1. lokakuuta 2021

Rakastan ja vihaan vaatteita - Kohti vastuullista vaatekaappia

 


Anniina Nurmi: Rakastan ja vihaan vaatteita 


Kustantaja S&S


Jos kaikki eläisivät kuin suomalaiset, tarvitsisimme 4 maapalloa. 

80% suomalaisista kuvittelee elämäntapansa olevan ympäristön kannalta kestävä. 

Ristiriitaista. 


Tämä syksyn uutuuskirja sinun kannattaa lukea, ja suositella sitä jokaiselle, joka käyttää vaatteita! 


Nimittäin. Anniina Nurmi on kirjoittanut kattavan ja mielenkiintoisen kirjan siitä, millainen vaate on vastuullinen. 

Halpavaateliikkeitä kierrellessä ei voi kuin miettiä, kuinka monen ihmisen on täytynyt kärsiä, jotta voin ostaa vaatteen niin pienellä summalla. Kuten tiedämme, osa vaatteista ei edes päädy ikinä myytäväksi, vaan poltettavaksi, ellei kukaan niitä osta. Ja ne muutaman euron vaatteet kattavat nämä tuhotutkin vaatteet hinnassaan. Tekijälle ei siis voi jäädä paljoa käteen. Todella epäeettistä. 

Epäekologistakin vaatebisnes on. Luonnonvaroja tuhlataan surutta tekemällä huonolaatuisia rytkyjä, joiden ei ole tarkoituskaan kestää. 

Mutta kuinka vaatteesta sitten saadaan vastuullinen? Vaikea kysymys, johon on vielä vaikeampi vastata. 

Ensinnäkin. Ekologisin vaate on se, joka sinulla on jo vaatekaapissasi. Käytä se loppuun. Ja jos sitten oikeasti tarvitset uutta, olisi hyvä, jos löytäisit sen käytettynä. Maailma on jo täynnä vaatteita. Käytettyyn vaatteeseen ei tarvita uutta raaka-ainetta. 

Ekologinen vaate onkin tehty niin, että se kestää ja sen materiaali on mahdollista kierrättää. Eettinen vaate on eettinen sekä ihmisten että eläinten näkökulmasta. Näistä muodostuu vastuullisuus. 

Yksittäisen ihmisen on kuitenkin mahdoton tietää, mikä yritys valmistaa vastuullisia vaatteita. Monilla yrityksillä jokin pieni osa voi olla vastuullinen, mutta harvoin koko tuotantoketju kestää tarkastelua. Olisikin parasta, jos lainsäädäntö estäisi vastuuttomien vaatteiden valmistamisen. 

Kirjassa on paljon ajattelemisen aihetta. Ei riitä, että kangas on ekologinen, jos se ei ole kestävää. Sitäpaitsi, jokaisessa materiaalissa on omat huonot puolensa. (Esimerkiksi puuvilla on luonnonmateriaali, mutta se ei ole ekologinen.) Hintalappu ei aina kerro vaatteen vastuullisuudesta, eikä vaatteen kotimaisuuskaan.

Yksi vinkki, josta tunnistat huonon valinnan: Kaikki pikamuotiketjut ovat huonoja vaihtoehtoja, sillä niiden tarkoitus on myydä vaatteita, joita käytetään vain hetki. Ikävä kyllä tarkkaa kriteeristöä vastuullisten valintojen tekemiseksi ei ole. Kirjan luettuasi osaat kuitenkin huomioida monta pientä seikkaa kohti vastuullisempaa vaatekaappia. 

Tärkeimpänä, tämän sinä ainakin voit tehdä: 

Käytä vaatteesi loppuun saakka. Älä osta turhaa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina! Kiitos!