torstai 6. toukokuuta 2021

Minimalismi ja sujuvalismi


 Teemu Kunto: Minimalismi 


kustantaja Otava 


Minimalismi on luopumista itselle turhasta ja tarpeettomasta, jotta voisi keskittyä itselle tärkeisiin asioihin. 

Monia (itseänikin) kiehtoo minimalismissa helppous ja selkeys. Kun tavaroita on vähän, niistä huolehtimiseen ei tarvitse paljoa aikaa tai energiaa. Ensisijaisesti minimalismissa ei kuitenkaan ole kyse tavaroista, vaikkakin niiden määrä ihmisiä aina kiinnostaa. Itsekin pyrin mahdollisimman miellyttävään elämään - siksi rakastan rutiineja ja järjestystä. 

 Kuvittele, millaista olisi niin sujuva arki, ettei siitä tuntisi tarvetta ottaa lomaa? 

Minimalismia voi toteuttaa monin eri tavoin. Asua voi yksiössä tai suuressa omakotitalossa, pakettiautossa tai omaisuus rinkassa. Sekään ei haittaa, vaikkei muu perhe haluaisi jakaa minimalistin elämän filosofiaa. 

Kunton kirja haluaa näyttää minimalismin hyödyt eri elämän osa-alueilla. Lisäksi siitä löytyy vinkkejä turhasta luopumiseen. Keskimääräisessä suomalaisessa kodissa on kymmeniä tuhansia tavaroita. Niille pitää olla säilytystilaa, niitä pitää huoltaa, pitää puhtaana ja järjestellä. 

Helpoin tapa päästä alkuun on tavaroiden karsiminen. Se on mukavan konkreettista, ja tuloksen näkee heti. Luopuminen tosin vaatii päätösten tekoa, ja tämä on monille vaikeaa. Karsimiseen on monta tapaa. Olet varmaan kuullut konmarituksesta, kuolinsiivouksesta tai 30 päivän minimalismipelistä? 

Asioita ei kannata säästää vain siksi, että niistä on joskus maksanut paljon.

Sellainen ihminen, jolla ei ole juurikaan turhaa tavaraa, mutta ei tarvetta sopia mihinkään ismiin, on sopivalisti. Minä olen juuri tälläinen. En halua asua minimalistisessa kodissa, mutta inhoan turhia tavaroita. 

Minimalismi tai tavaroiden vähyys ei itsessään ole päämäärä. Minimalismi on työkalu päämäärän saavuttamiseksi. Se voi auttaa löytämään itselle aidosti tärkeimmät asiat. Minimalismissa on kyse tarpeettoman hylkäämisessä ja olennaiseen keskittymisessä, ei tavaroista ja omistamisesta. Mikä sinulle on niin tärkeää, että haluat sille enemmän aikaa? 

Ihminen ei ole onnellinen silloin, kun saa mitä haluaa, vaan silloin, kun haluaa sitä, minkä on jo saanut. 

2 kommenttia:

 1. Mie olen minimalisti myös.

  Se tekee miut onnelliseksi, että voin pärjätä vähemmällä. Olen jopa laskenut omistamani tavaran. Koti on minulle ihanin paikka olla, vaikka missään luksuskämpässä en asukaan, vuokra on tietysti sitten alle 450 euroa kuukaudessa, mitä sitä hifistelemään. Olen oppinut nauttimaan pienestäkin. Samaistun ajatuksiisi minimalismista.

  Ihmiset, elämä on lyhyt, tehkää vähemmän ylitöitä.

  Elämä maistuu täysin eri tavalla kun ei tarvitse 50 tuntia viikossa raataa, vaan riittää tonnikin kuussa, johon käy pienempikin määrä tunteja ja jää vielä säästöön :) Elämä on ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minimalismi on kyllä kiinnostavaa. Itse olen sujuvalisti, ja tässä tekstissä esittelen Teemu Kunton kirjaa, toki omia ajatuksianikin siinä on.
   Meitä on tällä hetkellä viisi, syksyllä toivottavasti kuusi, ja tavaramääräkin sen mukainen. Tosin, kaiken epämiellyttävän ja turhan olemme karsineet pois.
   Elämä on lyhyt, ja siitä pitäisi nauttia parhaansa mukaan. Kun aikaa ja energiaa ei mene turhaan, huomaa helpommin pienet, ihanat jutut!

   Poista

Kommentti ilahduttaa aina! Kiitos!