perjantai 16. lokakuuta 2020

Lokakuun kirjavinkit

 


Ane Riel: Pihka 

kustantaja Aula & Co


Pihka on hämmentävä ja mukaansatempaava kirja. Liv elää isän, äidin ja kaksoisveljensä kanssa syrjäisessä Päässä. Isä kerää kodin niin täyteen romua, että joulukuusi täytyy nostaa kattoon. Äiti on niin suuri, ettei pääse poistumaan makuuhuoneesta. Carl ei sano juuri mitään, ei edes silloin, kun isä tappaa isoäidin. Mutta koska on pimeää, isoäiti ei tunne kipua. Pihka kertoo rakkaudesta, ja siitä, kuinka asiat menevät pikkuhiljaa pahasti vinksalleen. 

Ja ajatelkaapa, näinkin voi joku oikeasti elää. Paula Havaste: Vierashuoneet

Paula Havaste: Morsiusmalja

kustantaja Gummerus


Vierashuoneet ja Morsiusmalja jatkavat Pronssitähti sarjasta tuttua Viljan tarinaa 1950-luvun Neuvosto-Eestissä. Aloita lukeminen siis ensimmäisestä osasta! Havaste osaa kuvailla aikakautta loistavasti! Rakastan historiallisia romaaneja, joten odotan innolla tälle sarjalle jatkoa. 

En halua paljastaa kirjojen juonia tarkemmin, mutta kerron hieman, mistä sarjassa on kyse. Sarjassa kerrotaan ihan tavallisesta arjesta, siitä millaista oli sodan jälkeen, kun omat mielipiteet ja salaisuudet kannatti pitää täysin omana tietona. Havaste kuvailee maatalon töitä tarkasti, ja sivussa myös ajan henki tulee lukijalle tutuksi. Villem kirjoittaa työkseen, ja hän oppii, että parhaiten menestyy, kun pitää aatteen puolta. Maatilalla asustelevat Aive ja Ants huomaavat, että epäsopiva ystävyys on syytä pitää piilossa. 


Roxane van Iperen: Auschwitzin sisaret 
kustantaja Bazar 


Holokausti kiinnostaa minua edelleen, kymmenien aiheesta luettujen kirjojen jälkeenkin. Tässä kirjassa näkökulma ei ole pelkästään keskitysleireissä. Juutalaissisarukset Lien ja Janny piilottivat Hollannissa kymmeniä ihmisiä natseilta. Kirjan kirjoittaja asuu talossa, joka piilopaikkana toimi. 

Sisarukset joutuvat lopulta itsekin leirille, viimeisellä Auschwitziin menevällä junalla. Samalla, jolla Anne Frank sinne matkusti. Kirjassa kerrotaan uskomattomasta rohkeudesta. 


Enni Mustonen: Pukija
kustantaja Otava

Pukija jatkaa Mustosen Syrjästäkatsojan tarinoita - sarjaa. Lue sarja järjestyksessä, älä aloita tästä! 

Tämä on myös sellainen historiallinen sarja, jota rakastan. Sarjan idea on seurata yhden suvun naisten elämää alkaen 1800-luvun lopulta. Pukijassa ollaan jo sodanjälkeisessä ajassa, ja kirjan päähenkilö Viena työskentelee niin au-pairina Skotlannissa kuin miss Suomi Armi Kuuselan avustajana missikiertueella Amerikassa. Pakko kuitenkin myöntää, että tämä on sarjan kirjoista se, jota en lukisi uudestaan. + 1 kirja lapsille

Anna Claybourne & Stef Murphy: Eläinten jännä elämä 
kustantaja Into

Eläinten jännä elämä opettaa, että eläimetkin nauravat, leikkivät ja tuntevat tunteita. Ne tanssivat ja pitävät toisistaan huolta, ratkovat pulmia ja osaavat käyttää työkaluja. 

Mielenkiintoinen tietokirja on kuvitettu tyylikkäästi. Sitä voi lukea lapsen kanssa yhdessä ja keskustella siitä, kuinka eläimillä on aivan samoja tapoja ja tunteita kuin ihmisillä. Kirja sopii lahjaksi alakouluikäiselle, sillä siinä on sopivan lyhyitä tekstejä itse luettavaksikin. 

Tiesitkö, että norsut peittelevät kuolleen lajitoverinsa oksilla tai että kulkukoirat ovat oppineet käyttämään junia? Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina! Kiitos!