keskiviikko 2. syyskuuta 2020

Oikeudenmukaisuudesta ja siitä, että kaikki eivät ole kivoja


Minun on aina ollut vaikea sietää epäoikeudenmukaisuutta. Harmi vain, että maailma ei ole yhtään reilu. Ikäviä asioita tapahtuu niille, joille ei tarvitsisi ja hyviä juttuja niille, jotka tekevät pahaa. 

Minä en edes usko mihinkään karmaan tai siihen, että paha saisi palkkansa. En edes toivo niin, en vain pysty toivomaan pahaa. Minä nimittäin syyllistyisin jo ajattelusta. 

Itse yritän elää niin, ettei jälkikäteen tarvitse harmitella omia tekemisiään. Koitan esimerkiksi olla valehtelematta mistään. Koitan auttaa, kun voin. Koitan tehdä parhaani töissä. Koitan tehdä parhaani äitinä. Koitan olla itselleni lempeä. Koitan käyttäytyä parisuhteessa niin, kuin toivoisin itseäni kohtaan käyttäydyttävän. 

Mutta niin, kun kaikki ihmiset eivät sitten olekaan kivoja. Jotkut ovat ajattelemattomia, jotkut ihan ilkeitä. Jotkut käyttäytyvät huonosti, vaikkeivat itse ehkä tajua sitä. Mielestäni olisi energian tuhlausta suuremmin pahoittaa mieltään tällaisten ihmisten käytöksestä. 

Joskus silti tuntuu, että maailmankaikkeus, karma tai jokin yleinen oikeudenmukaisuus kuuntelee. Hämmentävää, kun en edes usko tällaisiin. Uskon, että asiat tapahtuvat, kun ne laittaa tapahtumaan. Kaikkeen kun ei kuitenkaan voi vaikuttaa, niin sattuma määrittelee paljon. Ehkä tällainen tuuri tai epäonni tai onnistuminen on aivan sattumanvaraista.

En tiedä. Onko olemassa jotain maailmankaikkeuden oikeudenmukaisuutta, joka siloittelee toisten tietä ja asettaa ilkeiden poluille esteitä? 

 

2 kommenttia:

  1. Niin hyvä kirjoitus. Itselleni oikeudenmukaisuus on elämän arvoista suurin, mutta siitä olen joutunut paljon kärsimään, siis oikeudenmukaisuudesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koitan näitä asioita pohtia, sillä haluan ihan vilpittömästi kehittyä paremmaksi ihmiseksi. Ajattelen, että elämän tarkoitus on elää mahsollisimman onnellisesti, koska on elämän saanut, ja mikäli mahdollista, tuottaa onnea muille. Asiat eivät vain jakaudu oikeudenmukaisesti aina.

      Poista

Kommentti ilahduttaa aina! Kiitos!