keskiviikko 21. marraskuuta 2018

Joulun kirjavinkit lapsille


Valitse pienelle lukijalle runoja, tietokirja tai iltasatuja ääneen luettavaksi. Seuraavista löydät sopivan lahjakirjan niin taaperolle kuin koululaisellekin. 

Jukka Itkosen kirjoittamat runot täydentyvät Matti Pikkujämsän värikkäillä kuvilla. Tukaani puussa sisältää reippaita eläinrunoja. Hauskat riimit ja sopivan lyhyet runot innostavat aloittelevaakin lukijaa lukemaan runoja. Pienemmät kuuntelevat loruja mielellään ääneen luettuna. Eläinten parissa jatketaan myös Wendy Huntin kirjassa Mitä eläimet tekevät kaiket päivät? josta nimen mukaisesti selviää, mitä kaikkea eläimet puuhaavat. 

Lyhyet tekstit ja kiva kuvitus takaavat sen, että vasta lukemaan oppinutkin jaksaa kirjaa lukea, ja selvittää eläinten ammatteja. Hauska ja opettavainen kirja! Satujen kuunteleminen on lapsista mukavaa (ja innostaa oman lukuharrastuksen syntyyn), ja tähän tarkoitukseen sopii hyvin Kanin ja siilin iltasatukirja (Paul Stewart & Chris Riddell). 

Kirjassa on neljä tarinaa, jotka ovat sopivan mittaisia ääneen luettavaksi. Tarinaa voi seurata kauniin kuvituksen mukana ja vähän harjaatunut lukija lukee sadut jo itse. 
Muumilaakson väki on kirja, jolla voi myös leikkiä! Paksut sivut ja puiset hahmot kestävät pienenkin lukijan leikit. Itse tarina on taattua muumilaatua; iloiset ja värikkäät sivut, pienille sopivat sadut ja tilaa mielikuvitukselle. 
Taitavammalle lukijalle sopii 100 asiaa historiasta, josta selviää sellaisia menneisyyden asioita, joita ei koulussa opeteta. Tämä kirja sopii aikuisillekin!


Todellisten prinsessojen kirja (Satu Erra & Johannes Erra, kuvitus Ilona Partanen) ei ole vaaleanpunaista höttöä vaan tietokirja, joka esittelee satuprinsessojen sijaan oikeita prinsessoja ja millaista heidän elämänsä on oikeasti ollut. 

Prinsessat ovat olleet vahvoja naisia, jotka ovat muuttaneet maailmaa. Todelliset prinsessat sopivat esikuviksi paljon paremmin kuin satuprinsessat, jotka eivät saa unta herne patjan alla. 

Tammi Timo Parvelan Maukan ja Väykän parhaat kokoaa hauskoja tarinoita eri vuodenaikojen mukaan (myös joulu on muistettu omana vuodenaikanaan!). Sadut ovat juuri sopivan mittaisia iltasaduiksi ääneen luettaviksi. 

Tammi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina! Kiitos!