torstai 26. huhtikuuta 2018

Mieluisin kotityöni: vaatehuolto


Mieluisin kotityöni on vaatehuolto. Pyykkien peseminen on helppoa, sillä kone pesee ne. Vaatteiden kuivumaan ripustamiseen ei mene kuin muutama minuutti. Siinä ne itsekseen kuivuvat. Laskostelu on myös nopea homma, samoin vaatteiden vieminen kaappeihin. 

Silitän melkein kaikki omat vaatteeni ennen kaappiin laittamista. Ensinnäkin ne näyttävät kaapissa kivemmilta sileinä, ja toiseksi ne tuntuvat päällä paremmilta. 

Parittomat sukat saavat meillä odotella pariaan sukkatelineessä niin kauan, että toinenkin sukka on käynyt pesukoneessa. Kuivumaan laitan sukat oman parin kanssa, sillä siitä ne on helppo kiepauttaa pariksi niiden kuivuttua. 

Silitän vaatteita yleensä sunnuntaisin. Samalla korjaan ne vaatteet, joissa on jokin pieni vika. Nämä säilyvät samassa kasassa. 


Käytin joskus kauan sitten pyykkokoneessa sellaista pyykinpesujauhetta, joka sisälsi zeoliittia. Kone tukkeutui ja rupesi haisemaan kamalalta. Koitin pestä konetta vaikka millä, mutta ei se koskaan puhdistunut kokonaan. Sen jälkeen olen käyttänyt nestemäisiä pyykinpesuaineita. Ja niissäkin riittää paljon pienempi annostus, mitä purkin kyljessä lukee. Ja puhdasta tulee silti. 

Huuhteluaineen sijasta olen alkanut käyttämään pyykkietikkaa. Aluksi olin kovin ennakkoluuluinen, koska pelkäsin pyykkien haisevan kuivanakin etikalta. Yllätyksekseni pyykit eivät tuoksu etikalle edes koneesta otettaessa! Ja vaatteet ovat yhtä pehmeitä kuin huuhteluaineen jäljiltä. 

Pyykkietikka on huuhteluainetta parempi vaihtoehto koneellekin, sillä etikka poistaa pesuainejäämiä pyykinpesukoneesta, toisin kuin huuhteluaine. Minulla on ollut käytössä Saaren Taika pyykkietikka (saatu Saarentaika).

Saaren taika - nettikaupasta löytyy myös muita ekologisia siivous- ja kosmetiikkatuotteita. 

Tämä pyykkietikka on täysin biohajoava, joten se ei kuormita luontoa. Lisäksi se on myrkytön. Huuhteluaineen tavoin se tekee pyykistä pehmeää, ja poistaa tekstiileistä hajuja. En keksi yhtään syytä, miksi palaisin perinteiseen huuhteluaineeseen. 


4 kommenttia:

 1. Itse en ole oikein ikinä käyttänyt huuhteluainetta säännöllisesti. Silloin tällöin petivaatteisiin. Viime vuoden puolella kynsiteknikkoni vihjaisi Le Pere Pelletier sarjasta ja ostinkin heti miedon puuvillan tuoksuisen pyykkietikan, ai että miten ihana. Ei kuormita vaatetta, luontoa eikä pesukonetta. Huuhteluaineet pannaan, pyykkietikka kunniaan! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä inhoan vaatteita, joiden pesussa ei ole käytetty huuhteluainetta - tai pyykkietikkaa. Mutta tosiaan tämä pyykkietikka oli niin hyvä vaihtoehto, etten huuhteluaineeseen palaa!

   Poista
 2. Pyykkietikkaa voi tehdä itsekin: 4 dl vettä ja 1dl väkiviinaetikkaa. Lisäksi esim laventelin eteeristä öljyä 5-10 tippaa. Tulee huomattavasti edullisemmaksi kuin nuo valmiit Pyykkietikkaa...

  VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa aina! Kiitos!