torstai 15. helmikuuta 2018

Miksi kaikki on pakattu muoviin? Haluan vähentää muovinkäyttöä!

Tämän me jo tiedämme: maailma hukkuu muoviin. Kerään muovin ja vien sen kierrätysastiaan. Tämä ei kuitenkaan riitä. Muovin ostamista pitäisi välttää, ettei sitä tarvitsisi tuottaa enempää. 

Mutta tämä on ihan älyttömän vaikeaa! Muovia puskee sisään ovista ja ikkunoista. Se lisääntyy roskakaapissa, jos sen jättää valvomatta. 

Kävin kaupassa, ostin sellaiset perusjutut mitkä nyt ostan aina. Ensimmäisessä kuvassa on ne tuotteet, joita ei ole pakattu muoviin. 


Kananmunat, sokerin, kaurahiutaleet ja maidon saa ilman muovia. (Tai itseasiassa en tiedä maitopurkin tarkkaa materiaalia, mutta ainakin sen saa viedä kartonkikeräykseen.) Yhden lapsen toivomat irtokarkit sai pakattua myös paperipussiin. 

Mutta kaikki loput ruuat on pakattu muoviin. Joitakin seuraavista tuotteista olisi saanut ilman muoviakin, mutta selitänpä, miksen ostanut muovitonta vaihtoehtoa. 


Yllä olevista olisin voinut ostaa omenat ilman muovipussia. Itseasiassa olisin halunnut ostaa kestopusseja, mutta en löytänyt niitä kaupasta. Minulla ei nyt todellakaan ole aikaa lähteä kangaskaupasta ostamaan kangasta ja ruveta ompelemaan pusseja itse. 

Biopusseja en osta, koska ne eivät kompostoidu kotikompostissa (jota en osaa kovin hyvin hoitaa, tiedän.) Käytän nämä pikkupussit esimerkiksi metallijätteen keräyspusseina, ja biopussit eivät oikein kestä kosteutta, joka säilyketölkkeihin jää huuhtaisun jälkeen. 

Kukkakaalia ja kurkkua ei ollut tarjolla ilman muovikäärettä.  Jos olisin oikein rikas, voisin kuvitella ostavani leikkeleet lihatiskiltä, mutta tässä palkkatilanteessa en niin tee. 

Toisekseen, täällä on lihatiski vain yhdessä kaupassa - siinä, missä kaikki muukin ruoka maksaa eniten, ja jossa en näin ollen juurikaan käy. 


Tavallisen, punaisen paprikan olisi saanut ilman muovia. Mutta, koska maku on minulle erittäin tärkeä kriteeri, haluan ostaa näitä suippoja paprikoita. Välillä haluan vihreän tai keltaisen paprikan. Nekin ovat muovissa. 

Maun takia ostan myös suklaani, joka sekin on muovikääreessä. Tämä nyt on suosikkini juuri nyt, enkä tiedä, mihin sen voisin vaihtaa. Sama juttu hapankorppujen kanssa, niitäkään ei saa ilman muovia, enkä takuulla lopeta näiden syömistä. 

(En ole koskaan tajunnut sitä, että jotkut rusinat kävisivät herkuiksi. Inhoan rusinoita.)

Yksi lapsista halusi tiettyjä karkkeja karkkipäiväksi, ja ne olivat tietysti muovipussissa. Ruisleipää saisi paperipussissakin, tosin jälleen hinta tulee esteeksi. 

Myös aika on minulle erittäin tärkeää. En pidä ruokakaupassa käymisestä lainkaan, joten en todellakaan aio käyttää aikaani siihen, että lähtisin hakemaan eri tuotteita eri kaupoista. 

En minä halua tätä muovia ostaa, mutta toisaalta en ole valmis tinkimään ajastani tai ruuan mausta muovia vähentääkseni. 

Niin että mitä ihmettä tässä voi tehdä, jotta muovin ostamista voisi vähentää?

12 kommenttia:

 1. Hyvää pohdintaa! Olen kiinnittänyt samaan huomiota, mutta kiireessä se meinaa unohtua.. Joka paikassa on nykyään muovia..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Jos aikaa ja rahaa olisi enemmän, muovittomuus olisi helpompaa. Rahaa ei ole tulossa enempää, ja aikaani en raski asiaan enempää käyttää - koitan pärjäillä näin.

   Poista
 2. S-ryhmän kaupoissa on edullisia kestopusseja, ainakin meilläpäin, maksoi alle euron. Suosittelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näitä olisin ostanut, mutta en löytänyt. Pitää katsoa seuraavalla kauppareissulla, tai jos/kun käyn jossain muussa kaupassa, niin sieltä.

   Poista
 3. Itsekkin olen nyt tätä viime aikoina alkanut pohtimaan. Hyviä pohdintoja aiheesta.

  Saatankin ehkä kirjoittaa oman postauksen aiheesta, jolloin saatan myös sinun postauksesi linkittää juttuuni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää tulla katsomaan, millaisia ajatuksia tämä muovijuttu herättää!

   Poista
 4. VAlion maitopurkissa lukee, että voi kierrättää...meille tuli sellainen lehtinen jossa oli miten mitäkin kierrätetään ja siinä luki, että maitopurkeissa on muovia estämässä maidon imeytymisen pahviin ja näin ollen maitopurkit pitää laittaa poltettaviin. Mikähän tuostakin on totuus...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen uskonut siihen maitopurkin tekstiin, ja vienyt keräykseen. Toivottavasti en ole pilannut koko kartonkierää!

   Mutta tämäkin on kyllä yksi hankala asia, että ohjeet ovat epäselviä. Miten tässä enää tietää, mitä tehdä?

   Poista
 5. Hyvä postaus!
  Muovia tulee ihan käsittämätön määrä ja sen määrän huomaa vasta oikeasti kun alkaa kierrätämään kaiken mahdollisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En edes kehtaa kertoa, paljonko meillä tulee viikossa muovia..

   Poista
 6. Muovin määrää saa kyllä hämmästellä! Kaikissa nestekartongeissa on toistaiseksi muovikerros, mutta kelpaa kierrätykseen, koska ne muovit ja kartongit saa eroteltua teollisesti. Biohajoava vaihtoehto on jo olemassa, odotellaan sen tuloa. :)
  Meilläkin menee pikkupussit jatkokäyttöön eväspusseina ja roskapusseina.
  Muovi on iso ongelma, mut pidä mielessä että eihän sinun muovejasi mereen päädy (korkeintaan pesukoneesta), kun kierrätät ne. Ympäristön kannalta olennaisempaa on yleensä se tuote, jonka ostat ei niin paljon se pakkaus. Eli ilmastoystävällistä ruokaa, jota ei heitä roskiin ja vain tarpeellisia tavaroita.
  Kiva blogi sulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä kommentista Pyjama!

   Hyvä tietää, että ne purkit saa sinne keräykseen viedä. Ja tuo on ihan totta, että se tuote vaikuttaa enemmän. Tänään muuten lopultakin löysin sellaisen kestohedelmäpussin, ja ostin sellaisen. Huono puoli siinä on, ettei hintalappu pysynyt paikallaan, vaan se irtosi heti.

   Ostelua olemme vähentäneet paljonkin. Enää en osta jatkuvasti sisustussälää, ja ruokakaan meillä ei juuri mene hukkaan. Eli jossain on onnistuttu!

   Poista

Kommentti ilahduttaa aina! Kiitos!