maanantai 8. tammikuuta 2018

Kuolinsiivous - kannattaako koti järjestää ennen kuolemaa

Järjestelyjutut ovat nyt muotia. Tämä on hyvä, turha tavara ei ole kenellekään hyväksi. Itse olen rakastanut järjestelyä aina. (Postauksen lopussa linkkejä aiempiin järjestelypostauksiin.)
Uusin ajatus järjestelyn ihmeelliseen maailmaan on Kuolinsiivous. Ruotsalainen Margareta Magnusson järjesti kotinsa, ettei työ jäisi perillisille. Ihan kiva ajatus. Tutkitaanpa sitä tarkemmin. 

Itse kirja on kevyt ja nopea lukaista. Mitään uutta asiaa siinä ei tule esille. Koti kannattaa järjestellä, että siellä olisi helpompi asua ja olla. Ja kun ihminen kuolee, joku sen kodin joutuu tyhjentämään. Kirjailija suositteleekin, että jokainen hoitaisi tämän työn itse, eikä jättäisi sitä muiden vaivaksi. 

Itse en ole koskaan tyhjentänyt kuolinpesää. Olen toki saanut ihanai perintöesineitä kummastakin mummulastani, tosin olen saanut valita itse, mitä otan, ja muut ovat hoitaneet tyhjennyksen. 

Jos talon tyhjennyksellä on kiire, on ymmärrettävää, että liika tavara ahdistaa ja estää niiden helmien löytymisen. Usein kodeissa on suurin osa sellaista, ettei kukaan niitä itselleen perinnöksi halua. Tällaisen romun ja roskan poistaminen etukäteen on fiksua. 

Mutta milloin on oikea aika tehdä kuolinsiivous? Sitä ei kirjassa kerrota. Voi olla, että elän pitkän elämän. Ei siis kannata poistaa tavaroita vielä, kun niistä voi olla vuosiksi iloa. Entäpä, jos kuolenkin huomenna? Kauanko hommaa voi lykätä, jotta on vielä sellaisessa kunnossa, että pystyy kodin järjestämään? 

Kuolinsiivouksessa on riskinsäkin. Jokin esine voisi ilahduttaa jotakuta, mutta siivoaja voi heittääkin sen pois. Ei kaikista esineistä voi kysellä, kuka sen haluaa. 

Oma ratkaisuni on sellainen, että pidän kotini järjestyksessä ja sopivassa, hallittavassa tavaramäärässä. Jos tulen joskus vanhaksi, kyselen perillisiltä, mitä he haluavat, ja teen vaikka listan siitä, mikä on kenellekin sovittu. Ja kun (jos, kuten mummuni sanoi) kuolen, tavaraa ei ole liikaa. Sitä on sellainen määrä, ettei sen hävittäminen ole kenellekään liian rasittava tehtävä. 

Margareta Magnusson: Mitä jälkeen jää - Taito tehdä kuolinsiivous / Kustantaja Tammi


Lue lisää: 

4 kommenttia:

 1. Olipa jännä aihe? Enpäs ole moista tullut ajatelleeksi. Ainoa mitä toivon on, että lapset saavat romujani purkaessaan käsitellä suhdettamme ja käydä läpi muistoja. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tässä ihan samaa mieltä kanssasi. Muistojen läpikäyminen on varmasti tärkeä osa surutyötä. Ehkä jokaisen kuolinsiivoajan pitäisi jättää jonkun verran järjestettävää perillisillekin?

   Poista
 2. On kyllä hyvä pitää asunto järjestyksessä. Kun mummoni kuoli, hänen kuolinpesän tyhjennys oli helppo. Koska hänellä ei ollut turhaa tavaraa ja suurin osan mitä hänellä oli, oli tavaroita jotka jokaiselle kelpasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei tuollaista tilannetta ole vielä ollut edessä, että pitäisi muiden tavaroita siivota / järjestää. Se on varmasti helpompaa, kun ei ole turhaa.

   Poista

Kommentti ilahduttaa aina! Kiitos!