sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Ensimmäinen adventtisunnuntai - Joulufiilistelyä




Joulufiilistely on tärkeä osa joulua. Joulun odottaminen ja valmistelu tuovat sen joulutunnelman, mitä ainakin minä joulussa rakastan. 

Lapsille on askarreltu joulukalenteri ja lahjoja hankitaan pikku hiljaa (kirjalahjavinkit täältä). 

Kotia koristellaan maltillisesti tai runsaasti oman mielen mukaan, ja pitkin kuuta myös leivotaan ja syödään suklaata. Vuosi vuodelta stressaan joulua vähemmän. 

Meillä joulua odotellaan valkoisen tekokuusen kanssa, ja oikea tulee vasta muutama päivä ennen joulua. Ehkä tänä vuonna riittäisi muutama kuusen oksa lasipurkissa, pitää kysyä lapsilta. (Minulle ainakin riittäisi.)

Mitäs mieltä sinä olet, oikea vai tekokuusi?

Nyt rupean miettimään itsnäisyyspäivälle jotain hyvää. Olethan muistanut osallistua joulukirjan arvontaan kommentoimalla (ei muuta!)? 

Millä mallilla sinun jouluvalmistelut on? Entä miten meinaat viettää itsenäisyyspäivää? 






Chorizohillo

Kuori 100g chorizomakkaraa ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Paista hetki kattilassa, ja lisää 1 kuorittu ja pilkottu punasipuli + 4 murskattua valkosipulinkynttä. Lisää 1 rlk tomaattipyrettä. Kuullota vielä hetki. 

Lisää 1 rlk fariinisokeria ja 1 dl omenamehua. Keitä noin 10 minuuttia. Jos mehu menee vähiin, lisää sitä hiukan. 

Jäähdytä hillo ja tarjoa juustotarjottimen kaverina. 


Poropiirakka

pohja: sekoita 125g voita + 1 muna + 2,5 dl jauhoja (minä laitoin 1 dl sämpyläjauhoja + 1 dl ruisleseitä + ½dl vehnäjauhoja) + 1 tl leivinjauhetta + 0,5dl vettä.

täyte: 100g poron kylmäsavurouhetta + purjoa + kananmuna + juustoraastetta + ½dl kermaa

Paista pohjaa 10 minuuttia 200 asteessa. Lisää sitten täyte, ja paista vielä noin 15 minuuttia. 


Päärynäkinuskikakku

Pohja: sekoita kaurahiutaleita + sulatettua voita (50g) + fariinisokeria + kinuskikastiketta massaksi. Painele haarukalla irtopohjavuokaan (jossa on leivinpaperia). Voit rouhia mukaan suklaata. 

Vaahdota 2 dl kermaa ja lisää siihen 2 purkillista kinuski-päärynärahkaa (yht. 400g). Sekoita tähän 1 rlk sokeria + 1 tl vaniljasokeria. 

Liota 3 liivatelehteä kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Purista lehdistä vesi pois. Lämmitä tilkka vettä kuumaksi, liota liivatelehdet veteen ja sekoita täytteeseen. 

Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa muutaman tunnin. 

Koristele granaattiomenan siemenillä tai viinirypäleillä, kinuskikastikkeella ja aurajuustolla. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina! Kiitos!