tiistai 19. syyskuuta 2017

Kuusivuotiaan synttärit - Ohjeet kakkuihin + muihin herkkuihin


Meillä on vietetty kolmen viikon sisällä kahdet synttärit (no oikeastaan juhlittavia on ollut kolmekin..). Olen leiponut! Vitsi minä tykkään leipomisesta! Juhlat on siitä kivoja, että saan muitakin syömään näitä kaikkia kakkuja ja muita (olen nimittäin huomannut, että helposti alkaa kertymään kylkiin tämmöiset), eikä tarvitse itse syödä kaikkea. 






Mokkapalat (iso uunivuoka)

Vatkaa taikina sähkövatkaimella. Laita uunivuokaan leivinpaperi, ja kaada taikina vuokaan. Paista 200 asteessa 10 minuuttia. 


Vatkaa 200 g voita + 1½ dl sokeria vaahdoksi. 

Lisää 3 munaa yksitellen. 

Lisää vuorotellen jauhoseos (4 dl vehnäjauhoja + 3 rlk kaakaojauhetta + 2 tl leivinjauhetta) + 1½ dl kahvia. 


Levitä kuorrutus jäähtyeen pohjan päälle. 


Kuorrutus: 

Vatkaa 25 g voita + 3 rlk kahvia + 4 dl tomusokeria. 


Koristele nonparelleilla tai sulatetulla suklaalla. 



Kinkku-paprika-voileipäkakku

(iso irtopohjavuoka) 


Laita irtopohjavuokaan pohjalle kelmu. Voitele vuoan reunat ruokaöljyllä. Laita pohjalle halkaistuja kirsikkatomaatteja leikkuupinta alaspäin. Lusikoi päälle täyte (älä kaada, sillä silloin tomaatit siirtyvät.) Anna kakun jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään. 


Täyte

Laita 6 liivatelehteä likoamaan kylmään veteen. 

Sekoita keskenään 300g kinkkusuikaleita + 2 paloiteltua suippopaprikaa + 1 paloiteltu purjo + ruukullinen ruohosipulia. 

Lisää 400g tuorejuustoa (valkosipuli tai chili-paprika) + 500g ranskankermaa. 

Mausta paprikajauheella, mustapippurilla ja chilillä. 

Kuumenna tilkka vettä, liota liivatelehdet sinne ja sekoita neste täytteeseen. 


Leikkaa vuokaleivän viipaleista reunat pois. Täytä kakun pohja leipäsiivuilla. Kostuta lihaliemellä. Laita kakun päälle kelmu, ja ann asen jähmettyä seuraavaan päivään saakka jääkaapissa. 


Kun kakku on jähmettynyt, irrota sen reunat vuoasta (esim. vetämällä veitsellä reunaa pitkin) ja kaada kakku tarjoiluastiaan. 


Jos täytteeseen ei laita liivatetta, sillä voi täyttää perinteisen voileipäkakun tai tuulihattuja. 





Sitruunajuustokakku

(iso irtopohjavuoka)


Vaihtamalla tuorejuustoa, tällä ohjeella voi tehdä minkä tahansa juustokakun.


Laita irtopohjavuokaan leivinpaperi pohjalle. (Kahdessa osassa, niin se on helpompi irrottaa.) 

Murskaa 10 keksiä. Lisää 25g sulattettua voita ja painele seos haarukalla vuoan pohjalle. 

Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. 


Täyte

Vatkaa 4 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta tai kermaa vaahdoksi. 

Lisää 400 g tuorejuustoa (sitruuna / suklaa / ananas / mansikka / kinuski). 

Lisää tarvittaessa hiukan tomusokeria. 

Raasta sitruunan kuori ja purista siitä mehu, sekoita täytteeseen. 

Liota 4 liivatelehteä kylmässä vedessä muutama minuutti. Purista vesi pois, ja liota kuumennettuun appelsiinimehuun (noin ½dl). Sekoita täytteen joukkoon. 


Kun kakku on jähmettynyt pari tuntia, tee kiille. (Älä aiemmin, sillä jos kakku ei ole jähmettynyt, kiille sekoittuu täytteeseen.) 

Kiille

Laita 2 liivatelehteä kylmään veteen muutamaksi minuutiksi. Purista kuivaksi, liuota kuumennettuun appelsiinimehutilkkaan. Lisää appelsiinimehua niin, että sitä on 2 dl. Kaada varovasti kakun päälle. 




Pieni suklaakakku 


Kakkupohja 

Vatkaa 3 munaa + 2½ dl sokeria vaahdoksi. 

Lisää siivilän läpi 1½ dl vehnäjauhoja + 1½ dl perunajauhoja + 1½ tl leivinjauhetta + 2 rlk kaakaojauhetta. (Käytä leivontakaakaota.)

Paista irtopohjavuoassa (jossa on pohjalla leivonpaperi ja reunat voideltu ja korppujauhotettu) 20 minuuttia 175 asteessa. 


Kostuta jäähtynyt kakkupohja appelsiinimehulla. 

Lisää väliin suklaarahkaa tai kermavaahdon ja suklaatuorejuuston seosta. 

Kuorruta täytteellä. 

Pursota kakun päälle vatkattua kermavaahtoa. 




Minimuffinssit (20 kpl) 

*

Sekoita 2 rlk kahvia + 1 kananmuna + 50 g sulatettua voita. 

Lisää seokseen 1½ dl vehnäjauhoja + 1 dl sokeria + 2 rlk kaakaojauhetta + ½tl vaniljasokeria + ½ tl leivonjauhetta. 

Jaa taikina muffinssivuokiin ja paista 175 asteessa 10 minuuttia. 


Kuorrute

Vatkaa 50 g voita + 2 rlk kaakaojauhetta + vajaa dl tomusokeria + 2 tl kahvia. 

Pursota jäähtyneiden muffinssien päälle. 


Ohje Emman kakkukirjasta. Kuorrutteen määrää olen pienentänyt. 

*


Kinuskikakku 

Leivo 2 kakkupohjaa yllä olevan ohjeen mukaan.


Kostuta kakku appelsiinimehulla. 


Täytä ja päällystä kakku kinuskivaahdolla: 

Vatkaa 6 dl kermaa vaahdoksi. Lisää 400g kinuskituorejuustoa + 200 g rouhittua Daim-suklaata (Maraboun levy). 


Sulata 50 g suklaata. Kaada kakun päälle. Koristeel kekseillä ja suklaakarkeilla. 

4 kommenttia:

  1. Onpa teillä ollut oikein herkulliset synttärit. Olet taitava leipuri ja koristelija.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Maku on tärkein, koristeluun en niin jaksa panostaa - tosin tuo viimeinen kakku oli todella helppo! Sen kun laittoi kaikkea, mitä löytyi!

      Poista
  2. Oho - mitkä tarjoilut teillä on ollut! :D Tulee ihan nälkä kuvia katsellessa <3

    VastaaPoista
  3. Joo hyvät oli tarjoilut, ne on kaikki mun kyljissä nyt! Huoh. Kuinka ei aikuisella inmisellä ole itsekuria lainkaan? Onneksi nyt ei ole juhlia ennen joulua.

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa aina! Kiitos!