keskiviikko 2. elokuuta 2017

Kuukauden ruokalista (+ uuden suunnittelua)Heinäkuussa herkuteltiin. Appi teki ihanaa loimutettua lohta ja mies kuhakastiketta ja savustettua lohta - suosikkiani! Alla on lista ruokavinkiksi kaikille niille, jotka miettivät, että mitä sitä tänään ja huomenna syötäisiinkään.. 

Kuten olenkin jo aiemmin kertonut, meillä tehdään melkein joka päivä ruokaa, sillä en oikein itse pidä lämmitetystä ruuasta. Helpommalla pääsisi, kun tekisi jättikattilallisen makkarakeittoa ja valtavan vuoallisen makaronilaatikkoa, mutta enintään kaksi päivää samaa ruokaa, kiitos vain. 

Nyt minun täytynee muuttaa tätä tapaa, sillä ensi vuoden työaikatauluni on sellainen, että en todellakaan jaksa joka päivä ruokaa enää töiden jälkeen tehdä. (Ja kyllä, mies tekee usein ruokaa, hän nyt vain sattuu tulemaan töistä vasta minun jälkeeni.) 

Ehkä kokeilen sellaista, että valmistelen ruokia jo viikonloppuna pakastimeen, jotta töiden jälkeen väsyneenä ei tarvitse nähdä niin paljoa vaivaa. En ole tällaista koskaan kokeillut, joten mielenkiinnolla ottaisin vastaan vinkkejä kaikista sellaisista ruuista, joita voisi tehdä etukäteen valmiiksi! (Ja jotka olisivat vielä hyviäkin uudelleen lämmitettyinä.)

Kuukauden ruokalista 

*

jauhelihatäytteiset tacot

täytetyt patongit (kanafile, kinkku)

jauhelihakastike

grillattu makkara

kanafileet

grillatut pihvit

paistetut muikut + kevätrullat (torilta)

tonnikalapasta

risotto wokkivihanneksilla

loimutettu lohi

lihakastike

cevapcici

kanasalaatti

lasagne

kalapullat

jauhelihakeitto

pinaattiletut

savustettu lohi

hernekeitto

kuhakastikeKaurapeltileipä 

Sekoita 5 dl lämmintä vettä + 1 pussi kuivahiivaa. 
Lisää taikinaan 6 dl venhäjauhoja + 4 dl kaurahiutaleita + ½ tl suolaa + ½ tl sokera + ½ dl ruokaöljyä. 

Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille, anna kohota varttitunnin. 

Ripottele pinnalle kaurahiutaleita. 

Paista 220 asteessa noin 15 minuuttia. 2 kommenttia:

 1. onpas ihana ruokalista - saanko tulla teille syömään? :)
  Minä askartelin meille jonkinmoisen kolmen viikon kiertävän systeemin.

  Olen samaa mieltä, enintään kaksi päivää samaa ruokaa kerralla, minäkään en tee yleensä jättilaatikollisia tai padallisia. Meillä on nykyisellään yleensä vain jämät tarjolla edellisen päivän ruuasta.

  Keittiöalalla työskennellyt kaverini sanoi kerran että "kaikkea voi pakastaa", eli siltä pohjalta.
  Kastikkeet ja laatikot nyt ainakin, ehkä keitotkin jos pakastimessa on tilaa. Olen itse välillä yrittänyt tehdä jotain ruokaa (esim. lihapullat, erilaiset laatikot) vaikkapa 1,5x annoksen ja pistää osan pakastimeen kokkauslamaannusta silmälläpitäen. Meillä on harmillisen pieni pakastin, niin etten useinkaan viitsi kovin isoja määriä urakoida sinne, lähinnä siellä on 1-2 nuoren pikaruokinta-ainekset sellaisille päiville, jolloin on kiirelähtöjä. (ja joululaatikot teen aina etukäteen pakastimeen valmiiksi, mutta se on toinen juttu)
  Voisin kuvitella, että jos esim. savustatte tai loimutatte kalaa kerralla vähän enemmän, voisi ylijäämän lykätä valmiiksi siistittynä pakastimeen ja tarjota yksinkertaisena pikapastana myöhemmin. Samoin 1,5x annos kanafilettä, josta osa pakkaseen ja seuraavassa kuussa patonkiin tai salaattiin.

  Luin joskus kauan sitten keittokirjan "koko perheen kokkiliitto", siinä ehdotettiin että kerran viikossa perheessä pidetään kokkauspäivä, jonka antia syödään sitten pitkin viikkoa. Siinä on hyviä ohjeita ruuan säilyttämisestä, tosin se ei taida sinua kovasti auttaa, jos lämmitetty ruoka ei oikein miellytä. Kirjan reseptit ovat peruskotiruokaa, mutta kirjan idea yhdestä kokkauspäivästä, ruuanlaiton ajastamisesta tuona päivänä ja ruuan säilyttämisestä arjessa antoi jokin verran ideoita.

  VastaaPoista
 2. Luulen, että nyt elokuussa ei kannata enää tulla, voi olla aika heikot eväät! :D

  Minulla on sellainen lista, jossa on kaikki perusruuat, joita meillä yleensä syödään. Siitä riittää ruokia noin kuukaudeksi. Siitä aina vedän yli sen, mitä on syöty, ja sen pohjalta suunnittelen seuraavan viikon ruuat.

  Meillä ei enää ole isoa pakastinta (koska sille ei oikein ollut tilaa), sellainen jääkaapin kokoinen. Marjat ja mehu vievät paljon tilaa. Pitänee opetella nyt tätä ruuan pakastamista (toki jonkunverran pakastelen), sillä en halua joka päivä väsyneenä tehdä ruokaa. Tähän saakka olen suunnitellut ruuat niin, että kun on lyhyempi työpäivä, teen isotöisempää ruokaa, ja pidempänä päivänä joko nopea ruoka tai eilistä. Nyt kaikki päivät ovat pitkiä, joten jotenkin haluaisin helpottaa ruuan laittoa.

  Täytyy kokeilla tuota kokkauspäivää, ja suuri kiitos kirjavinkistä!

  VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa aina! Kiitos!